EUR 1.9558
USD 1.7194
CHF 1.8294
GBP 2.1545
CNY 2.4508
you tube
mobile version

Безработни & компенсации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработни & компенсации

mail15:10 | 04.05.2020прегледи 14868 коментарикоментари 0


Регистрираните безработни у нас са 291 000, съобщи социалният министър Деница Сачева.  Без възможност за обезщетения са около 12 000 към този момент. Това са хора без трудови договори, на различен процент, в ресторанти. За хората от сферата на изкуството и културата има отделна мярка за отпускане на три минимални заплати.  Мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството, 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Мярката е
предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи, каза още тя.

Към този момент 7130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави министърът. 

Сачева заяви, че за туризма ще бъдат обсъждани още и различни мерки.

Близо два месеца след началото на кризата с Covid-19 икономисти правят първите анализи на безработицата, която коронавирусът създаде. Нетипичен ръст на останалите без работа висшисти и вероятност от изчезването на работни места, които няма да се появят отново. Това са част от изводите на Института за пазарна икономика.

38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни в последствие, но сравнението сочи, че увеличението е с 16 000, съпоставено със същия период на миналата година.

Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. Неочаквано за анализаторите, голям е ръстът на висшистите, които са загубили работните си места.

По данни на Агенцията по заетостта пикът на безработните е регистриран в седмицата между 6-и и 12-и април.

Областите с най-високи нива на безработица не случайно са Бургас и Варна, уточни Адриан Николов от ИПИ и уточни за БНР, че : "Това, което все още не можем да предвидим, е колко ще е слаб туристическият сезон това лято. Така ще разберем колко от хората няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма".

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда страната от обявяването на извънредното положение от 13 март до 24 април надхвърлиха 106 хиляди души.

Регионални данни

След въвеждане на извънредното положение за превенция на коронавирусната инфекция, състоянието на регистрираната безработица в Община Плевен се повиши и достигна 7,97 на сто от икономически активното население. Това съобщи за БТА Здравко Дафинов - директор на Дирекцията "Бюро по труда" в областния град.
Броят на на безработните, записани на трудовата борса, надхвърли 5000. За сравнение - през същия период преди година те са били около 3300.
Регистрираните безработни на 13 март т.г. са били 3394 лица и до 1 май са нараснали с около 1600 души, посочи Дафинов. Той отбеляза, че близо 1500 души от тях при регистрацията си са заявили, че са освободени заради кризата с коронавируса. За периода на извънредното положение са намерили работа около 300 от безработните.
За така наречената "мярка 60/40", кандидатстваха досега 120 фирми от Плевен, като интересът плавно се увеличава, отбеляза Дафинов. По думите му тези предприятия са средно с по около 10 работници и служители. Той подчерта, че имат почти 50 на сто неодобрени заявления по тази мярка, но очакват част от фирмите да кандидатстват отново, след като коригират пропуските в документите си.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до края на април в бюрата по труда в Ямбол и Елхово са се регистрирали 2058 безработни, сочат данни от двете институции.
Общият брой на регистрираните безработни в областта е 5010, което е с 1175 души повече от края на март тази година. В същото време работа са започнали 169 души.
От началото на април като безработни в Ямболска област се регистрират средно на ден по 83-ма души, което е с 43-ма повече в сравнение с март. Преобладават работилите в хотелиерството, ресторантьорството и туризма; в търговията, транспорта и преработващата промишленост.
Заявените работни места в края на април са 183, най-вече в търговията, преработващата промишленост, държавното управление и селското стопанство.

Схемата 60/40

Общо 7403 заявления от предприятия за запазване на заетостта на 101 849 техни служители са подадени по мярката 60/40 в бюрата по труда в цялата страна към 27 април. До момента са одобрени заявленията на 1979 работодатели за запазване на работните места на 28 674 души. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

Нараства и броят на компаниите, които вече са получили от държавата средства в размер на 60% от осигурителния доход и дължимите осигуровки за своите служители. Само на 28 април 2020 г. НОИ преведе компенсации на 631 фирми за 8531 работници. До момента общо 1364 работодатели са получили държавна помощ за 19 003 служители на обща стойност 5 903 296 лв.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2911