EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Безплатен wi-fi в Банско и Каварна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатен wi-fi в Банско и Каварна

mail14:08 | 12.12.2018прегледи 398 коментарикоментари 0


Община Банско ще получи 15 000 евро за инсталирането на безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на безплатна интернет мрежа на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други. 
До края на 2018 г. се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучера. През следващата година ще се направи избор на инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. Изпълнителят трябва да има регистрация на портала WiFi4EU, като местната администрация трябва да поддържа новоизградената мрежа напълно активна за период от 3 години.
Банско се класира девета сред общо 113-те класирани български общини по проекта. Те успяха да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса в конкуренция с останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа. Основният принцип за избор е "пръв кандидатствал - пръв спечелил". Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04 % от бюджета на инициативата. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Община Каварна също спечели финансиране от инициативата WIFI4EU за изграждане на безплатен безжичен интернет на обществени места, съобщават от кметската управа. Европейската комисия ще осигури на Каварна ваучер за 15 000 евро в рамките на проекта. До година и половина средствата ще бъдат вложени в изграждане на интернет връзка в публични пространства - зали, паркове, площади и други места от обществен интерес. С инициативата ще бъде постигната не само свързаност между отделните хора, но и обмен на информация в областта на културата и историята, посочват от общината. Безплатният интернет ще може да се ползва от потребителите поне три години.
Кметът на Каварна Нина Ставрева коментира, че с осигуряването на безплатен интернет жителите на общината и туристите ще имат нови възможности за връзка, а това в крайна сметка ще допринесе за развитието на региона.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg