EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

БДЖ на счетоводна печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ на счетоводна печалба

mail06:35 | 23.03.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


За първи път от много години БДЖ ще има счетоводна печалба, заяви председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Григори Григоров. „Пътнически превози“ запазва приходите на същото ниво, с леко увеличение. Увеличава и пътниците си с около 500 хил. души, което е с около 2,5%. Оперативната печалба на „Пътнически превози" се запазва в рамките на 20 млн. лв. Субсидията остава неизменна – 175 млн. лв. Капиталовият трансфер, насрочен за ремонт на подвижния състав, е в рамките на 39 млн. лв. В „Товарни превози“ също се планират повече приходи, отколкото през изминалата година, с около 15%.

Над 64 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в ремонти на подвижния състав на БДЖ, каза изпълнителният директор на холдинга Никола Василев пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт.

Изпълняват се проекти за ремонт на пътнически вагони, за товарни вагони и за ремонт на локомотиви. Планирано е и обновяване на системата за резервация на БДЖ. Идеята е тя да бъде максимално удобна за пътниците и след като резервират билети да могат да направят справка на сайта, каза Григори Григоров, председател на Управителния съвет на БДЖ Холдинг:

„Местата да си виждате и на касите, и вкъщи, и на телефона, и на компютъра. Надявам се до края на годината поне една или две вендинг машини на гара София да сложим, за да може който идва в последния момент да може директно от вендинг машината да си купи билет, по същия начин, по който се прави по всички европейски гари".

Ще се подобри изцяло информационното обслужване на пътниците. За целта е предвиден проект за обучение на персонала, който има директен контакт с клиентите. За улеснение на пътуващите ще бъдат поставени маршрутни карти по места по модел, приет в Западна Европа, които илюстрират вида на влаковите маршрути, разписанията и гарите. Приоритетно ще се работи и за намаляване на закъсненията на влаковете, посочи Григоров.

„През декември средното дневно закъснение е било близо 1900 минути, през март месец то вече е около 970 минути. Планът до края на годината е то да падне под 500 минути на ден“, каза той.

БДЖ организира обществено обсъждане на проекта за закупуване на нови влакове, като през следващата година са предвидени около 100 милиона лева за нови вагони. Срокът на обществената поръчка е 2021 г., каза Григоров.

"Анализът на пазара показва, че основната част от приходите, между 40 и 50 процента, се носят от дългите линии София-Варна и София-Бургас. Напълно естествено е фокусът върху новия подвижен състав да бъде на първо време върху тези два участъка. Там потреблението е достатъчно динамично, така че нашите виждания са да подготвим такъв подвижен състав, който да може да отговаря и на нуждите на нощните влакове със спални вагони, нужните на влаковете в пиковите моменти на годината и на себе си, когато потреблението е три или четири пъти по-високо, както и нормалните работни дни, когато потреблението е на своя минимум", обясни той.БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg