EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Банката на Словения покрива загуби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банката на Словения покрива загуби

mail15:08 | 26.11.2019прегледи 814 коментарикоментари 0


Словенският парламент съобщи, че е приел за втори път закон, изискващ от Банката на Словения да покрие всички възможни плащания към тези, които са загубили инвестициите си по време на реформата на банковата система през 2013 г., предаде Ройтерс.

С този ход се отменя вето върху закона от миналия месец от страна на Държавния съвет - горната камара на парламента, която заяви, че законът не предоставя на инвеститорите достатъчно ефикасна защита.

Въпреки че законът бе приет с 47 на 41 гласа, влизането му в сила се очаква да се забави, тъй като Банката на Словения, подкрепена от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви, че ще го оспори в Конституционния съд.

Банката на Словения и ЕЦБ изтъкнаха, че поставянето под отговорност на централната банка за щетите от съдебни дела, свързани със спасяването на банките, нарушава валутните и финансови правила на ЕС.

Финансовото министерство, което изготви закона, твърди, че той е в съответствие с решение на Конституционния съд от 2016 г., което призовава парламента да даде по-голяма законова защита на инвеститорите, които са загубили авоарите си при спасяването на банките.

През 2013 г. правителството наля 3 милиарда евро в притежаваните предимно от държавата банки, за да предотврати колапса им под тежестта на лошите заеми. Това позволи на страната да избегне необходимостта от международна спасителна програма.

Но субординирани облигации на стойност 600 милиона евро, издадени от затъналите в проблеми банки, бяха анулирани, както и банковите дялове, притежавани от около 100 000 акционери.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg