EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Аферата "Иванчева": Парите за откупа върнати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аферата "Иванчева": Парите за откупа върнати

mail19:40 | 20.04.2018прегледи 1659 коментарикоментари 0


Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметът на "Младост" и още двама, са върнати на Александър Ваклин, за когото се казва, че ги е предоставил на разследващите органи при акцията за корупция срещу Десислава Иванчева, зам.-кмета Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това стана ясно от пледоарии на адвокатите на тримата обвиняеми по време на съдебния процес, в края на който ще стане ясно дали съдът ще уважи искането на прокуратурата лицата да останат за постоянно в ареста.
Според адвокатите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, има подписан протокол за връщането на парите на 17 април и съответно в момента липсва веществено доказателство. Адвокатите и на тримата казаха, че това означава липса на предмет на делото. Те отбелязаха и че няма разрешение на съда за белязване на банкнотите. Прокуратурата заяви обаче, че парите са налични.
Според Марин Марковски, адвокат на Десислава Иванчева, няма нито едно доказателство, че тя е поискала подкуп. По думите му, в обясненията на Дюлгеров има противоречия и неточности. Марковски каза още, че в показанията на Александър Ваклин, който е дал парите за подкупа, не се казва, че Иванчева му е искала пари. Марковски каза още, че има мощни строителни интереси в кв."Младост", защото им се пречи да строят.
От пледоарията на Иван Иванов, един от адвокатите на Биляна Петрова, стана ясно, че от 13.00 часа в деня след задържането й до 18.20 ч., когато е била привлечена като обвиняема, е била неправомерно задържана. Според прокуратурата през това време тя е била свободна, но защитата контрира, че в този период Петрова не е имала лични документи и е била под охрана. Също така на Петрова няколко часа не й е било разрешено да отиде до тоалетна в деня на задържането й и това е станало на по-късен етап, като тя е била с белезници придружавана от служителка от службите.
Пред медиите адвокатът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова каза, че парите за подкупа са върнати на Ваклин от служител в КПКОНПИ. Тя обаче не е видяла в кориците на делото да има протокол, че парите са дадени обратно пак на прокуратурата. И допълни, че не става ясно кой е белязал парите. В показанията на Дюлгеров, при задържането му, се казва, че той е бил търсен многократно от Ваклин за бързо придвижване на преписка, която е била забавена в община "Младост".
"Да, моят клиент в присъствието на служебен защитник е казал, че е получил пари от г-н Ваклин", каза Тодорова и допълни, че на Дюлгеров са му обещани от Ваклин 10 процента от парите. Но уточни, че не става ясно никъде защо Ваклин е дал пари на Дюлгеров.
Адвокат Тодорова каза още, че по делото към момента няма приложени СРС-та, но прокуратурата уточни, че тепърва те ще бъдат приложени.
Мариана Тодорова каза, че всеки сам може да си отговори на въпроса дали по-късно към делото може да се приложи протокол, че парите върнати на Ваклин са предадени обратно на прокуратурата. И обясни, че ако такъв документ се появи, то прокуратурата не е предоставила на съда всички налични доказателства при разглеждането на мерките на обвиняемите.

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Те бяха задържани с подкуп преди дни при акция за корупция проведена от специализираната прокуратура и КПКОНПИ.
Иванчева е обвинена за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.
Съдия Пламен Панайотов каза в своето определение, че изследването на това дали има унизително отношение към обвиняемите лица се прави по друга процедура и ред.
От определението на съдията стана ясно, че в показанията на Ваклин се споменават 500 000 евро, които били поискани от Петко Дюлгеров. Беше казано и че в показанията на свидетелите по делото има достатъчно данни да се направи обосновано предположение за съпричастност на лицата към повдигнатите им обвинения. Съдът прецени, че са налице всички предпоставки за това на обвиняемите да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.
Прокурорът по делото Илиян Рангелов обясни пред медиите, че има документи за това парите да бъдат белязани и разрешения за СРС-та.
Рангелов коментира, че има протокол, чрез който парите дадени от Александър Ваклин за маркиране са му предадени за нуждите на разследването и след това при претърсване са открити и иззети. "Те не са върнати на собственика им и са по делото", каза прокурор Рангелов.
За това дали има отпечатъци на обвиняемите по парите открити у тях ще стане ясно на по-късен етап, каза още той../БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg