EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Археологичен парк на Западната порта готов през април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Археологичен парк на Западната порта готов през април

mail06:40 | 14.11.2016прегледи 1680 коментарикоментари 0


Пространството около Западната порта на Сердика като археологически парк – това ще бъде първият подобен обект в София и не само ще показва културно-историческото наследство на града, но ще бъде и място за отдих, за разходка и култура. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на реставрационните дейности на обекта заедно със заместник-кмета д-р Тодор Чобанов и кмета на район „Възраждане“ Савина Савова.
   Предвижда се работата да приключи през април следващата година. Заедно с експонирането на археологическите структури и оформянето на околното пространство е направено и укрепване на ул.Вашингтон“. Финансирането е около 1,5 млн. Лева по проект по Норвежкия механизъм.
   Надявам се следващата пролет да имаме прекрасен парк, който ще помогне културно-историческото наследство да бъде достъпно за всички, както за жителите, така и за гостите на София, каза също Фандъкова.
   При археологическите проучвания са разкрити интересни археологически обекти от Западната порта. Проучването на археологията през последните пет години е направено по програма „Култура“ на Столичната община. След това започна изпълнение на проект с финансиране по Норвежкия механизъм.
   Новият археологически парк ще се стопанисва от Музея за история на София и се предвижда да има работно време. Ще има пейки, алеи, осветление и нова растителност, която ще обогати пространството.
   София привлича повече туристи и данните показват за последните девет месеца ръст между 7-8 %. Тази година продължиха проучванията на най-ранното неолитно селище в район „Слатина“, за което археолозите установиха, че е на 8000 години и на площад "Св. Неделя", където се предвижда проекта за експониране на културно-историческото наследство. През следващата година ще започне проучване на градинката пред хотел "Рила", където се очаква да бъдат разкрити други интересни обекти, каза д-р Чобанов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg