EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$81 хил. годишен доход в Лихтенщайн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$81 хил. годишен доход в Лихтенщайн

mail11:15 | 05.11.2010прегледи 513 коментарикоментари 0


Норвегия остава най-доброто място за живеене в света, докато Зимбабве, засегната от икономическата криза и разпространението на СПИН, е най-малко привлекателната страна за живеене, сочи публикуваната годишна класация на Програмата на ООН за развитието (ПРООН), цитирана от Reuters.
Класацията се прави за 20-а поредна година, като се взема предвид т.нар. индекс на човешкото развитие, който отчита индивидуалния икономически просперитет, равнището на образование и продължителността на живот.
ПРООН класира на предните места Норвегия, Австралия и Нова Зеландия, а Нигер, който беше на последно място миналата година, заедно с Демократична република Конго и Зимбабве са в дъното на класацията. Япония е страната с най-голяма продължителност на живот - 83,6 години, докато в Афганистан е продължителност на живот едва 44,6 години.
Лихтенщайн е страната с най-голям годишен доход на глава от населението - 81 011 долара, което е с 460 пъти повече от класиралото се на последно място Зимбабве, където годишният доход на глава от населението е 176 долара.Значителните промени спрямо миналогодишния доклад са, че САЩ са се качили в класацията от 13-о място на 4-о, а Исландия, която бе сериозно засегната от глобалната финансова криза, е паднала от 3-о на 17-о място.
Представители на ПРООН уточниха, че заради промени в метода на изчисление тази година данните не са изцяло съпоставими. Заради трудности с получаването на необходимите данни от някои страни само 169 от общо 192 държави членки на ООН са класирани. Сред отсъстващите е Северна Корея.
Тазгодишният доклад насочва вниманието си върху дълготрайните тенденции, като оценява развитието в 135 страни от 1970 година досега.
Според доклада само три страни имат по-нисък индекс на човешкото развитие спрямо 1970 година. Това са Конго, който е раздиран от конфликти от 90-те години, Замбия, засегната от спада на цената на медта, която изнася, и Зимбабве, където инфлацията достигна 500 милиарда процента преди 2 години.
Страната, която е напреднала най-много през изминалите 40 години, е Оман заради големия напредък в областта на здравеопазването и образованието. Китай е на второ място благодарение на удивителния си икономически растеж.Като цяло неравенството в Чехия е най-малко, а най-голямо е в Мозамбик.
В Холандия има най-малко неравенство между половете, а в Йемен е най-голямо, сочи проучването.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163