EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$800 млн. кредит за АЕЦ "Аккую"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$800 млн. кредит за АЕЦ "Аккую"

mail16:04 | 18.11.2021прегледи 997 коментарикоментари 0


Руската Сбербанк ще предостави кредит за строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция на компанията "Аккую нуклеар", която е част от "Росатом". Финансовата институция е открила две кредитни линии - от 500 млн. и 300 млн. долара, със срок за погасяване 7 години. Средствата ще се използват за изграждането на четирите енергоблока на централата.
"През 2019 г. Сбербанк стана първият кредитор на мащабния проект за изграждане на съвременна АЕЦ в Турция. Той е със стратегическо значение за банката и се радваме да продължим финансирането му. Новите кредитни линии от общо 800 млн. долара през 2021 г. ни позволяват да запазим лидерската си позиция сред кредиторите на този голям международен проект на "Росатом", е обявил Анатолий Попов, заместник-председател на Сбербанк.
През 2019 година Сбербанк откри кредитна линия от 400 милиона долара за "Аккую нуклеар", също със 7-годишен срок.
АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция. След въвеждането й в експлоатация, тя ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса годишно и ще покрива до 10 процента от електроенергийните нужди на страната. Атомната централа отговаря на всички съвременни изисквания, определени в регулациите за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Изискванията на европейските експлоатиращи организации за АЕЦ с леководни реактори (EUR).
"Тази година темповете на строителството на АЕЦ "Аккую" достигнаха нови нива. На различни етапи се работи във всички енергоблокове. С получаването на разрешение за изграждане на четвърти енергоблок през октомври, процесът на лицензиране на строителството приключи и се приближихме към върхови производствени процеси. Руските банки подкрепят проекта за устойчиво, нисковъглеродно производство на електроенергия и с готовност реагират на нашите потребности от финансиране. Радваме се, че сред тях е и Сбербанк - наш дългогодишен и надежден партньор", е коментирал Антон Дедусенко, управляващ директор по въпросите на устойчивото развитие и връзките с акционери на "Аккую нуклеар"./Icona Communications


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg