EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

$7,2 млн. за българската армия от САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$7,2 млн. за българската армия от САЩ

mail06:30 | 15.06.2015прегледи 1095 коментарикоментари 0


През настоящата 2015 година Съединените щати са планирали да подкрепят развитието на българската армия със сумата от 7 250 000 долара.

Данните са публикувани в нов интерактивен сайт, който предоставя информация за разходите, които американската държава прави в подкрепа на развитието на над 100 държави в целия свят.

Порталът ForeingAssistance.gov обединява на едно място информация за дейността на над 20 правителствени агенции на САЩ, които реализират различни програми в цял свят. Страницата съдържа информация за оказваната помощ от американската държава в изминалите 10 години.

Парите за българската армия, които са планирани за тази година се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация. "Въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през 21 век", гласи част от мотивировката за отпускането на средствата за българските военни. "Американските инвестиции в обучение и модернизиране на българските военни ще има своите положителни последици чрез създаването на по-ефективни и оперативно съвместими за целите на НАТО въоръжени сили", продължава информацията за България. От информацията в сайта става ясно, че общата сума, която САЩ са планирали да инвестират по света през 2015 г. под формата на различни помощи възлиза на 35,4 млрд. долара. 9 млрд. от тези средства са за подобряване на сигурността, 8,7 млрд. са за медицински грижи.

Помощ получават всички държави от Балканския полуостров, без Косово

zoom_sss

 Американската помощ е най-висока за две държави - Афганистан и Египет. През 2015 г. за всяка от тях са планирани по над 1,5 млрд. долара. Докато в Афганистан по-голяма част от парите ще бъдат инвестирани в развитие на демокрацията и институциите, то в Египет почти цялата сума е за гарантиране на сигурността.

Преглед на интерактивната карта показва, че САЩ са отделили значителен бюджет за подкрепа на държавите в Латинска и Южна Америка, почти цяла Африка, Близкия Изток, Централна и Южна Азия. Старите държави-членки на Европейския съюз, Австралия, Канада, Япония, Южна и Северна Корея и Русия не са в списъка за подкрепа.

 

източник:БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg