EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$5 млн. за циклотронен център в БАН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$5 млн. за циклотронен център в БАН

mail14:45 | 13.09.2012прегледи 849 коментарикоментари 0


Днес в Министерски съвет предоставят официално първите суми, като дарения, за стартирането на Националния циклотронен център към БАН, съобщи академията. Дарението, на стойност $5 млн., ще приеме директорът на ИЯИЯЕ доц. Димитър Тонев, в присъствието на зам.председателя на БАН проф. Севдалина Димитрова и на главния научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Циклотронът е ускорител на заредени частици с приложения в медицината, физиката, нанотехнологиите, археологията, опазването на околната среда, дозиметрията и радиационната терапия. С изграждането на циклотронен център в България ще започне производството на радиоизотопи, които ще се използват в медицината за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания – едно приложение на ядрената физика, което спасява човешки животи. Циклотронният център ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България, на която да се обучават кадри за ядрената енергетика и ядрената физика. Като единствен в България ускорител за научни цели, циклотронът ще осигури и възможност за провеждане на фундаментални и приложни изследвания на най-високо ниво в много сфери на науката.
Съществуващата материална база, знанията и уменията на учените от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН и възможността за тясно взаимодействие с учените от останалите области на науката са гарант за изпълнение на най-големия научен проект за последните 20 години.
Изграждането на Национален циклотронен център в ИЯИЯЕ-БАН ще разкрие нови възможности за участието на България в Европейските структурни фондове и големи международни колаборации, както и за спечелването на нови международни научни проекти. Изключително преимущество на проекта е неговата интердисциплинарност, което се оценява високо от международната научна общност и Европейската комисия.
Дарението бе връчено от Н.Пр. Джеймс Уорлик и от директора на АЕЦ-Козлодуй Валентин Николов, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. На събитието присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg