EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

$400 млн. глоба за Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$400 млн. глоба за Google

mail10:07 | 16.11.2022прегледи 858 коментарикоментари 0


Глоба от 391,5 млн. долара ще трябва да плати интернет гигантът Google, който е притежаван от компанията-майка Alphabet заради незаконно проследяване на местоположението на потребители в 40 американски щати, предаде ДПА. Агенцията се позовава на съобщение от офиса на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Разследването е установило, че Alphabet не е уведомила потребителите, че услугите за проследяване на местоположението са включени автоматично за при активности на потребителите свързани с приложения и ползването на интернет посочи Джеймс в изявление.

Основният момент в обвинението беше практиката на компанията, която казваше на потребителите, че могат да изключат проследяването на местоположението в настройките си от „История на местоположенията“, но не и да ги уведоми, че в настройките „Активност в мрежата и приложенията“ също се събират данни за местоположението им.

"Технологичната компания трябва също да реформира своите практики, за да бъде по-прозрачна с потребителите", допълни Джеймс.

Google тихомълком е проследявала своите потребители с цел да се реализират печалби и сега ние виждаме резултата пред правосъдието. Всеки човек трябва да може да взема свои собствени решения относно своите данни и как се използват. Ние ще продължим да държим компаниите, които нарушават закона, отговорни и ще защитаваме потребителите от дружества, които поставят печалбите пред интереса на хората", каза още главният прокурор на Ню Йорк.

Google използва данните за клиентите, които събира, за да създаде подробни профили и да насочва реклами от името на своите рекламни клиенти. Данните за местоположението могат да разкрият до голяма степен самоличността и навиците на дадено лице и могат да се използват за неговото профилиране, предава още ДПА./БТА


Тагове: Google, глоба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911