EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$40-$50 средна цена на петрола за 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$40-$50 средна цена на петрола за 2016

mail09:34 | 23.02.2016прегледи 1910 коментарикоментари 0


В понеделник цените на "черното злато" нарастнаха с близо 3%, компенсирайки голяма част от петъчен спад с 3,7%, но мнозина анализатори предупреждават, че пазарните условия остават слаби на фона на нарастващите петролни запаси и слабото потребление на суровината.

Инвеститорите продължават да оценяват постигнатото през предишната седмица неформално споразумение между основните производителки за замразяване на текущите добивни квоти, като подкрепа за петролните цени оказват данни на компанията Baker Hughes, според които броят на работещите нефтени платформи в САЩ е намалял за девета поредна седмица с 26 до общо 413 - най-малък брой от декември 2009 година насам.

В същото време банката Goldman Sachs оцени, че този малък брой на работещи нефтени платформи означава, че петролното производство в САЩ може да се понижи с 395 хиляди барела на ден между последното тримесечие на 2015 година и края на настоящата година.

Средният добив в САЩ ще се свие с 445 хиляди барела дневно през 2016 година, прогнозира американската банка. Въпреки постепенното намаляване на производството американските петролни запаси се повишиха през последната седмица с 2,1 млн. барела до 504,1 млн. барела, достигайки нов рекорден връх от 30-те години на миналия век.

Коментарът на Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank относно цените на петрола:

„Моето виждане относно петрола остава – а именно, че ние бавно и постепенно ще се движим към 40, 50 долара средна цена за тази година. Оставам скептичен предвид тази обстановка на по-малък и по-голям риск, и вероятността да видим реално разпродаване, което да изтегли всички и да ги направи много, много песимистични относно пазара, което аз смятам, че ще бъде около 20-22 долара на барел. Това включва кредитни събития и много разочарования на пазара, но в момента ние със сигурност сме много, много по-близо до ниското ниво, отколкото бяхме, когато започна годината.

Технически погледнато, би било идеално, ако можем да достигнем до 20-22 долара за барел, ако вземем петрола тип WTI, преди да отидем на по-високи нива. Това ще създаде изчистване на спекулативни дълги позиции и основния процес, който вече го има в нефтената индустрия и енергийния сектор като цяло, ще ескалира по отношение на тези последици. Точно сега всеки е от типа „ходи на църква в неделите и се моли пазарът да се стабилизира и да тръгне нагоре“. Разбира се, отчасти това е каквото ОПЕК и останалите извън ОПЕК се опитват да постигнат, но аз смятам, че принципно трябва да видим или по-свито производство или със сигурност по-голямо търсене. Точно в момента търсенето изглежда далечно, тъй като повечето водещи икономики остават със сравнително забавен растеж.“


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg