EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$3 млрд. US инвестиции в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$3 млрд. US инвестиции в България

mail09:30 | 26.05.2010прегледи 2293 коментарикоментари 0


Три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 15 години. Въпреки кризата те имат интерес за развитие на бизнес у нас, съобщи Американската търговска камара в България. Ниските данъци, евтината и квалифицирана работна ръка, а също и възможностите за инвестиции в енергията и недвижимите имоти и членството в ЕС, са основните предимства на страната, каза Стефан Иванов, вицепрезидент на камарата.  
Приоритет за чуждите инвестиции в България са енергетиката и високите технологии. Банките и покупката на имоти вече са изчерпани като възможности за навлизане на големи чужди капитали, смятат от камарата. 
Според Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, през 2009 година  търговията между ЕС и САЩ е била за 4,28 трилиона долара.  Мудността на държавна и общинската администрация е основна пречка за навлизането на чуждите инвестиции в България, смята Скот Позил -  търговско аташе на САЩ у нас.
Макар че работата на съдебната власт и корупцията са "обичайните заподозрени"  като пречка пред инвеститорите,  през последните 2-3 години може да се каже, че те отстъпват пред липсата на активност от страна на администрацията и пред дългите процедури за получаване на разрешителни и на лицензи, посочи Валентин Георгиев.
Според Стефан Иванов въпреки кризата, се увеличава интересът на фирмите, членуващи в камарата, за развитие на бизнес в България. 
Икономиката на страната няма да пострада, ако бюджетният дефицит достигне 4% от БВП,страните от Еврозоната имат среден бюджетен дефицит от 6%, а България има и предимството на нисък външен дълг, в рамките на 15% от БВП, и винаги може да потърси
външно финансиране, смята Стефан Иванов.
2006 година е обявена за рекордна по приток на американски инвестиции в България.
Сред най-значимите за 15-годишния период от съществуването на камарата, са инвестициите на компанията  "Ей И Ес" в "Марица Изток-1" за над 1 милиард евро, инвестицията на Уестингхаус в подобренията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй",  на "Америкън Стандард" в завода "Видима" в Севлиево, създаването на Българо-американска кредитна банка, заводът за опаковки от алуминиево фолио на "Алкоа" в  Стара Загора, глобалният център за  он-лайн обслужване  на клиентите на Хюлет Пакард, инвестициите в образование на "Майкрософт". Значителни инвестиции в България са направили и  "Сиско системс", Дженеръл илектрик"; "Грамърси" с покупката на
"Бизнес парк София", Тишман интернешънъл в центъра на летище "София"; Хилтън Интернешънъл; Крафт фуудс; Макдоналдс; Нюз корпорейшън; Кока-кола.    
По данни на БНБ за периода 1996-2008 г. САЩ се нареждат на 8-мо място  с обем на инвестиции от 1.753  млрд. долара и са единствената страна в първата десетка, която не е член на Европейския съюз. Прогнозните данни на БНБ за обема на американски инвестиции през 2009 г. е за 1.569 млрд. евро.
По данни на НСИ за януари - март 2009 г. износът ни за САЩ е за 72,9 млн. лв., а за същия период на 2010 г. е за 70,5 млн. лв. За първото тримесечие на  2009 година  вносът от САЩ е за 95,3 млн. лв., а за 2010 г. - 57,7 млн. лв. 
По повод 15 годишнината от създаването на Българо-американската търговска камара в България в четвъртък, 27 май,  в София е планирана конференция на тема:
"Трансатлантическото партньорство между САЩ и ЕС - ролята на България".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158