EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$1млрд. загуби на авиокомпании заради вулкана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$1млрд. загуби на авиокомпании заради вулкана

mail18:00 | 16.04.2010прегледи 1003 коментарикоментари 0


Възможно е загубата на авиопревозвачите да стигне до 1 млрд. долара, ако хаосът на летищата се запази до края на седмицата, съобщава пред Bloomberg  Дерек Садубин, оперативен директор на Центъра за тихоокеанска авиация.
Дори полетите да започнат в петък ще са необходими дни докато се възстановят разписанията и полетите от различните летища.
Над 6 млн. пътници ще бъдат засегнати от създалата се ситуация след изригването на исландския вулкан, ако през събота и неделя полетите не се подновят.
Някои от големите застрахователните компании в Европа обявиха, че не очакват загуби от исландския облак, тъй като застрахователите не покриват рискове от вулканична активност. "Застрахователният бранш не покрива проблеми с бизнеса заради вулканична активност", заяви пред Bloomberg говорителят на Allianz Ричард Мансън. Думите му бяха потвърдени и от представителят на Hannover Re Силвия Дуда. "Като цяло застрахователите не покриват смущенията в дейността на авиационните компании", коментира Дуда. Представителите на двете застрахователни дружества обявиха още, че не очакват загуби от вулканичния облак.
Полетите над голяма част от Европа ще бъдат значително възпрепятствани в събота заради пепелта от вулкан в Исландия, предава BBC.
Голяма част от въздушното пространство над Северна и Западна Европа е затворено, а представители на службите на въздушен контрол съобщиха, че днес 17 хил. полета ще бъдат отменени.
Стотици хиляди пътници в Европа и по света са засегнати от това. Учени заявяват, че изригването на вулкана продължава, но се отделя по-малко пепел.
Европейската междуправителствена агенция за въздушен контрол Евроконтрол съобщи, че „очаква около 11 хил. полета да бъдат извършени днес в европейското въздушно пространство. Нормално те биха били около 28 хил.”.
От около 300 трансатлантически полета, които обичайно пристигат в Европа сутринта, са осъществени не повече от 120, допълни агенцията.
„Според прогнозите облакът от вулканична пепел продължава да се придвижва на изток и югоизток и влиянието му ще продължи най-малко през следващите 24 часа”, се посочва в съобщението на Евроконтрол.


Тагове: самолет, вулкан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185