EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$16 млрд. изтекли от България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$16 млрд. изтекли от България?

mail09:00 | 20.12.2012прегледи 811 коментарикоментари 0


В периода 2001-2010 г. средно годишно от България към офшорни сметки и територии, определяни като данъчен рай, са изтичали по $1.585 млрд. Това твърди доклад на американския неправителствен институт Global Financial Integrity, цитиран от БГНЕС.  Институтът  допълва още, че тези средства са получени само от корупционни практики и укриване на доходи, като в тях не се включват печалбите на организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие и проституция.

Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1,166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки. България е поставена на 38-о място след Гватемала и Аржентина и преди Хърватия и Конго. Черна гора е на 50-то място, а Румъния - на 55-то. Турция е на 25-то място в класацията с 2,8 млрд. долара.
Рекордьор по изтичане на незаконни средства в разглеждания период е Китай с 2,74 трилиона долара за десет години. Следват Мексико и Малайзия съответно с 476 милиарда долара и 285 милиарда долара.
Изследването е пошло и невярно, коментира за тв „България Он Ер” финансистът Емил Хърсев. Според хората, които са направили проучването най-бандитската държава е Китай. А всъщност това е страната, която се развива най-бързо икономически. Изтичат пари, но те влизат обратно. Абсурдно е да си помислим, че 30% от износа ни са отклонени. Основните финансови потоци са към най-развитите страни, не към офшорните зони, коментира още Хърсев. Според него интерпретацията, че тези финансови потоци от 1.6 млрд. долара излизат от страната нелегално е грешна, защото голяма част от тях са съвършено легални. Хърсев коментира още, че България никога няма да се превърне в офшорна зона. По думите му страната може да стане една от най-атрактивните дестинации за пренос на капитал и за държане на финансови холдинги. Причината за това е ниската данъчна тежест. Условието за да се случи това, е да получим доверие. Един от начините да станем финансов център на Европа е да приемем закон, да променим Конституцията, така че да бъде гарантирано, че благоприятното данъчно облагане няма да бъде променяно в следващите 5 години от навлизането на дадена фурма у нас.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159