EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$15 млрд. за Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$15 млрд. за Либия

mail11:20 | 02.09.2011прегледи 575 коментарикоментари 0


Световни лидери деблокираха $15 млрд. за подпомагане на бунтовниците в Либия за възстановяване на разкъсаната от войната страна, докато укриващият се Муамар Кадафи отправи нова серия заплахи.
42 години от деня, в който Кадафи дойде на власт с преврат, висши пратеници на над 60 държави се срещнаха с лидерите на революцията, която го свали от поста, за да подкрепят новата власт и за друга практическа подкрепа. На срещата си в Париж те също така призоваха лидерите на Преходния национален съвет (ПНС) да следват пътя на помирението, въпреки най-новото послание на съпротива от страна на Кадафи от мястото в пустинята, където той се укрива.
Списъкът с участници във форума в Елисейския дворец е победа сам по себе си за ПНС, след като скептичните доскоро Русия и Китай и отнасящият се с неохота съсед на Либия, Алжир се съгласиха да подкрепят новото ръководство. Френският президент Никола Саркози, най-известният поддръжник на бунтовниците от самото начало съобщи, че $15 млрд. от задграничните авоари на Либия ще бъдат деблокирани. Той призова Преходния национален съвет да започне процес на помирение и опрощение. Ръководителят на съвета Мустафа Абдел Джалил заяви, че либийският народ е доказал смелостта и решимостта си пред международната общност в битката му за сваляне на Кадафи, но той също се обяви за стабилност. "Сега всичко е в ръцете ни", каза той в обръщение към либийците. "Зависи от вас да осъществим обещаното: стабилност, мир и помирение".
На конференцията в Париж генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът ще продължи 6-месечната си операция в Либия докато цивилното население в страната е застрашено. Американският държавен секретар Хилъри Клинтън внесе нотка на предупреждение на фона на оптимистичното настроение в Париж с призива към бунтовниците да се пазят от екстремизъм в собствените им редове и да не допускат оръжия да попадат в неподходящи ръце. "Международната общност, ръководена от ООН, трябва да помогне на либийския народ и неговото ръководство да проправят път към устойчива демокрация, която приобщава и премахва насилието като политическо средство, а утвърждава толерантност", посочи тя.
Ръководителят на ООН Бан Ки Мун заяви, че ще работи заедно със Съвета за сигурност по съгласуване на условията за незабавна мисия на световната организация, която да работи по възможна хуманитарна криза и да оказва помощ при възстановяването на страната. "Най-спешното ни предизвикателство е хуманитарно", посочи той. Русия, която се противопоставяше на военната подкрепа на НАТО за бунтовниците в битката за свалянето на Кадафи заяви, че признава ПНС като управляваща власт на Либия. Китай, който също имаше резерви за въздушната кампания на НАТО не стигна толкова далеч, но заяви, че уважава избора, направен от либийския народ и че съзнава значението на важната позиция и роля на Преходния национален съвет на страната.
България се надява в следващите месеци положението в Либия да се стабилизира. Страната ни е готова да изпрати медицински екипи, както и да помогне за обучение на новите либийски полицейски сили. Това каза в интервю за "Денят започва" премиерът Бойко Борисов. Снощи той се завърна от Париж, където участва в Международната конференция за Либия. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg