EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$100 за барел петрол – не залагайте на това

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$100 за барел петрол – не залагайте на това

mail16:47 | 26.10.2009прегледи 855 коментарикоментари 0


Слабият долар тласка инвеститорите към алтернативни активи като петрола, но големите запаси от черно злато и други слаби показатели, подсказват, че ръстът в цената няма да продължи, пише BusinessWeek в свои материал.
Петролът си възвърна старата позиция от преди срива в цената му от миналата година и отново се превърна в  убежище за инвеститорите, които избягват да влагат в долара. Поне засега положението е такова.
През изминалата седмица суровият петрол покачи стойността си до $80 за барел, като премина психологическата граница за първи път от септември 2008 г. ( в петък, 23 октомври, бенчмарка за цената на петрола достигна до $80.5 за барел). Това се случва след година на спираща дъха волатилна търговия. През лятото на миналата година, петролът  удари $147 за барел, след което се срина до $32 за барел, а едва преди седмица той мина $70 за барел.
Все пак, много анализатори на петролния пазар смятат, че основните фундаменти са все още слаби и цената на суровината няма да се увеличи повече, а дори е възможно да се върне малко. „Това рали е подкрепено от долара и е нестабилно”, смята Пил Флин, анализатор в PFGBest Research.

Другият спасителен остров -  златото с ръст  от 20%

Американската валута е основен двигател за ръста на цената на петрола, която миналата седмица се увеличи с 15 на сто. От март досега доларът загуби 15% от стойността си в сравнение с кошницата от валути от основните търговски партньори на САЩ. Така трейдърите се опитаха да открият начин за туширане на спада в стойността на валутата и започнаха да купуват фючърси от така известните традиционни „спасителни острови”. Точно като огледален принцип – цената на петрола расте и стойността на златото се покачва с 20 на сто до $1 000 за тройунция. „Стабилният ръст в цената на петрола означава, че инвеститорите залагат на алтернативните активи”, смята Лоренс Голдстейн, директор на Energy Policy Research Foundation във Вашингтон.
Много малко експерти предвиждат внезапно засилване на долара, така че цената на петрола може да  остане, където е в момента. Въпреки това фундаментите са слаби и суровината може да се върне под $80, че и доста по-ниско.
Миналата година, когато петролът удари рекордната цена от $140 за барел, като основната причина бе търсенето, на практика никъде по света нямаше излишен производствен капацитет, така че всяко прекратяване на доставките, свързано с урагани в мексиканския залив  или рутинни военни атаки в Нигерия, тласкаха цената нагоре.

Висок производствен капацитет – петролът по складовете
 
Наблюдатели предвиждаха, че високата цена на петрола ще доведе до спад в петролния добив и проучване, и  когато икономиките се възстановят ще има  недостиг.  Например в САЩ петролните проучвания са намалени с 27.8% спрямо година по-рано, с 309 функциониращи платформи спрямо 428 от 2008 г., показват данните от Baker Hughes Rig Count. Извън Америка, сондиращите платформи са с 8% по-малко спрямо година по-рано (764 сонди, намалени от 831). По-големите петролни компании, като ExxonMobil , Chevron, и BP продължават да инвестират в проучвания и сондажи, но малките компании значително са намалили инвестициите в тази насока.
Това обаче е само част от картината, описвана от анализаторите. Свободният производствен капацитет е около 6.7 млн. барела дневно, докато само Саудитска Арабия отговаря за 3.8 млн. барел добив на ден или 56% от общото количество. Като допълнение петролните резервоари по света са препълнени и трябва да се изпразнят преди следващият връх в цената на петрола. Запасите на САЩ са 339 млн. барела или с 27.7% повече спрямо година по-рано, показват данните на енергийното министерство в страната. Освен това от средата на септември стратегическите петролни резерви бяха увеличени с 725 млн. барела, което е 27-годишен рекорд. Всъщност в световен мащаб има такова пренасищане, че на земята не може да се намери място, където да се складира цялото количество петрол. Според ОПЕК около 125 млн. барела, складирани в танкери обикалят света. Обикновено количеството, което остава от петрол е толкова малко, че се съхранява на кораби в открито море.
Така голямото количество от запаси и слабите пазарни фундаменти могат да сринат цената на петрола и той в крайна сметка  да не се окаже спасителен остров.


Тагове: петрол, цена, скок
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg