EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$1 млрд.струва мобилен ЯР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$1 млрд.струва мобилен ЯР

mail08:05 | 06.12.2023прегледи 560 коментарикоментари 0


През март 2024 г. в Брюксел ще се проведе първа по рода си среща на високо ниво, посветена на бъдещето на ядрената енергетика. Това съобщиха президентът на Франция Еманюел Макрон, белгийският премиер Александер де Кро и генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси в изказванията си в Дубай при обявяването на Декларацията за утрояване на капацитета на ядрената енергия до 2050 г.

България и още 21 страни заявиха позиция, че ядрената енергия има ключова роля за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и се ангажират да работят заедно за насърчаване на глобално утрояване на капацитета на ядрената енергетика до 2050 г.

Срещата ще се проведе на 22 март в Брюксел, обяви белгийският премиер Александер де Кро. Нужна е международна регулация на мерките за безопасност на ядрените мощности, като при гражданската авиация, подчерта изпълнителният директор на МААЕ Гроси в разговор с журналисти след срещата.

На въпрос на БТА за цената на малките модулни реактори, които бяха откроени в изказванията на някои от лидерите на събитието като перспективни технологии, Гроси каза, че тя зависи от модела, дизайна, размера на реактора. Мобилните реактори може да струват около 1 милиард щатски долара, големите – 7-8 милиарда долара, каза Гроси.

Очаква се в срещата в Брюксел идната пролет да се включат представители на тридесет държави, както и високопоставени представители на индустрията, на гражданското общество и експерти, се посочва на сайта на МААЕ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg