EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$1 млрд. за система за почистване на разливи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$1 млрд. за система за почистване на разливи

mail14:41 | 22.07.2010прегледи 630 коментарикоментари 0


В разработката на нова система за борба с петролни разливи четири водещи компании в сектора обединяват усилията си, за да подготвят общ отговор на евентуални нови аварии като станалата в Мексиканския залив в края на април, съобщи Франс прес.
Проектът на стойност $ 1 милиард предвижда да бъде създадена нетърговска организация, наречена Marine Well Containment Company, в която влизат американските Exxon Mobil Corp, Chevron Corp и ConocoPhillips, както и англо-холандската Royal Dutch Shell. Работа по проекта ще започне в най-скоро време, но засега не е уточнен срокът на приключване.
Система ще бъде мобилна, ще разполага с богата гама оборудване и на практика не би трябвало да зависи от природните условия. Планира се тя да може да събира до 100 000 барели (около 16 млн. литра) петрол на ден.
Освен това новата система ще може да работи на 3000 метра под водата или на почти два пъти по-голяма дълбочина, отколкото се намира разливът в Мексиканския залив след аварията на платформа на британската компания British Petroleum Plc (ВР).
Разходите на BP за ликвидиране на последиците на аварията в Мексиканския залив приближават 4 милиарда долара, а общата сума на исковете към BP, според експерти, могат да достигнат 100 млрд. долара.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg