EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$ 277 трлн. глобален дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$ 277 трлн. глобален дълг

mail07:35 | 05.01.2021прегледи 563 коментарикоментари 0


Глобалният дълг достига 277 трилиона долара към края на 2020, сочат прогнози.  Страхът от дългова криза тегне на все повече страни по света, припомнят световните медии. Икономическите последици от кризата с коронавируса принудиха правителствата на много държави да се обърнат към дълговите пазари, за да финансират дефицитите в бюджетите си, натрупани заради мерките за овладяване на пандемията. Ваксините дават надежда за по-добър контрол върху разпространението на коронавируса, но проблемите не свършват дотук, коментират анализатори. 

Точно когато споменът за дълговата криза в Португалия след финансовия стрес от 2008 – 2009 година започна да избледнява, затворените магазини и кафенета събудиха страха от завръщането й, пише Файненшъл таймс. Лисабон бе една от столиците, които трябваше да предприемат най-тежките мерки за овладяване на прекомерното задлъжняване на правителството, а редом с Рим и Атина се превърнаха в символ на неправилна политика на прекомерни харчове и след това – невиждана към онзи момент политика на лишения, наложена от кредиторите и спасителните програми. Сега ситуацията е различна – харчовете не се определят като „преомерни”, а като „необходими”, за да се запази икономическият живот и рецесията, причинена от ограничителните мерки срещу Covid-19, да бъде по-лесно преодоляна. Но това има своята цена – ново покачване на дълга, което за сравнително здравите икономики преди коронакризата не би трябвало да представлява сериозен проблем, но за южните икономики с хронични симптоми може да се окаже началото на нова тежка криза. Към „старите познайници” с дългови проблеми анализаторите категорично посочват и Испания, но не пропускат да предупредят и за възможна криза във Франция.

Анализаторите коментират, че дълговете извън Европа също трябва да бъдат държани „под око”, а погледът първо е насочен към Вашингтон. Освен в Съединените щати обаче проблемът става все по-сериозен в Канада, Великобритания, Япония и разбира се – Китай. Много притеснителна остава ситуацията в бедните африкански държави, както и в някои страни в Южна Америка, допълват експертите. В числа – прогнозите са, че глобалният дълг достига 277 тpилиoнa дoлapa към края на миналата година или 365% oт paзмepa нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa. БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg