EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$ € £ ¥ - къде е новата резервна валута?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$ € £ ¥ - къде е новата резервна валута?

mail19:05 | 30.07.2011прегледи 738 коментарикоментари 0


Бисер Манолов, www.bissermanolov.com

Темата за нова световна резервна валута изплува на дневен ред винаги при по-съществени сътресения на световните финансови пазари. За щатския долар, чиято слава на световна резервна валута през последните десетилетия беше безспорна, нещата са повече от ясни. Неконтролираното количество в обращение (практически е невъзможно да бъде пресметнато количеството фалшиви долари, които циркулират), съчетано с последните мерки на американското правителство за овладяване на кризата във финансовия сектор, известно под претенциозното име “количествени облекчения” (което не е нищо по-различно от печатане на долари), води до създаването на самоубийствен коктейл. Малко са хората, които вярват безрезервно в силата на долара в дългосрочен план. Неговият статут на световна резервна валута се налага изцяло от геополитически интереси. Реалната му стойност спрямо основните валути отдавна не е обект на сериозен фундаментален анализ. В дългосрочен план едно нещо е сигурно, и то е, че доларът ще пада. Еврото е най-младата валута и като такава има типично непредвидимо “тийнейджърско” поведение. Ако изключим чисто теоретично държавите, спадащи към периферна Европа, няма съмнение, че “тийнейджърът” ще се оформи като силен и умен човек, но уви. Разкъсваната от дългова криза периферна Европа заложи коренно различна посока на очакване. Има ли единната валута вътрешна сила, която да й позволи да оцелее в настоящия момент? Всеки централен банкер би подскочил, четейки подобни твърдения. Но веднага бих го насочил към най-актуалното четиво по управление на риска – “Черният лебед” на Насим Талеб. Неговата теория за вероятността да се случи неочаквано събитие е една от малкото към настоящия момент, която обяснява последната световна финансова криза. Китайската валута е изпълнена с икономическа мощ и забулена в политическа мъгла. Точно второто я изключва мигновено при избора за ролята на световна резервна валута. Руската рубла има реално като обезпечение най-вече природни суровини. Това е добре до момента, в който запасите драстично не намалеят. Златото е валута от “синтетичен тип”, но няма как всички валути в един момент да имат пълно златно покритие.
Какво се получава на практика? Зад всяка идея една или друга парична единица на конкретна държава или съюз, в случая с еврото, да бъде избрана за нова резервна валута, аргументите “против” са многократно повече и чисто икономически много по-издържани от аргументите “за”. И като при всеки проблем, и в този случай имаме поне две решения. Лично на мен най-аргументирано ми звучи засилване на позицията на специалните права на тираж (СПТ). Изрично искам да подчертая, че в момента те нямат статут на валута, а се водят като резерви на МВФ в доларов еквивалент, изчислен на база теглови коефициенти и разменен валутен курс на американски долар, японска йена, евро и британска лира. Теглото на всяка една от тези валути се преразглежда на всеки пет години.
От изключителна важност е да се засили ролята на МВФ в посока кредитор от последна инстанция, но не само за държави с проблеми в платежните им баланси. Вече има неофициална договореност между страните от Г20 МВФ да започне да издава допълнителни СПТ с доларов еквивалент в размер на близо 400 милиарда долара през следващите три години. Ако бъде разработена технология, на базата на която част от тези СПТ да могат да бъдат използвани като резерви от централните банки, за всички участници ще има единствено ползи.
 


Тагове: валута, свят
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049