EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€630 хил. за производител на е-велосипеди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€630 хил. за производител на е-велосипеди

mail15:01 | 10.04.2020прегледи 9639 коментарикоментари 0


Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро от Светозар Георгиев, съосновател на “Телерик”,  Тодор Брешков от LAUNCHub Ventures, фондът Eleven и от серийния предприемач Владимир Давчев, основател на BGmenu (придобита от световния гигант Takeaway през 2018 г.). Инвестиционният рунд, воден от Владимир Давчев, бе затворен през февруари. 

“Инвестицията ми в “Елджой” кореспондира пряко с професионалните и личните ми приоритети. Разбирането ми е свързано с все по-голямата необходимост за въвеждането на продукти и услуги, които носят позитивна промяна за потребителите, бизнеса и планетата. “Елджой” е иконична платформа за електрически велосипеди, която прави именно това. Осигурява по-евтин, но същевременно по-бърз, екологичен и забавен начин за придвижване, а всичко това е от особено значение в 21. век”, коментира Владимир Давчев. 

Електрическите велосипеди “Елджой” са подходящи както за придвижване в града, така и за каране сред природата. Колелетата се задвижват от батерии със същите клетки, използвани от автомобилния гигант “Тесла”, коeто е индикатор за безкомпромисното качество и иновативна технология, която българската компания внедрява в продуктите си.

Инвеститорите виждат значителен потенциал в е-мобилност индустрията и отбелязват, че България е един от най-големите производители на велосипеди в Европа, а електрическите велосипеди са най-бързо растящият сегмент от пазара на електрически превозни средства. Същевременно в много страни доставките на храни до дома се осъществяват именно с електрически велосипеди и в тази ниша търсенето също расте с бързи темпове, затова и бизнес плановете на компанията са съпоставимо високи.

“Ние винаги сме вярвали, че България е добра база за производство за Европа спрямо Китай и другите азиатски държави (т.н. nearshoring), и съответно имаме инвестиции в няколко хардуерни компании със собствени продукти с добавена стойност подобно на “Елджой”. Изключително добър екип с отличен продукт на растящ пазар - това е почти идеалната комбинация за инвеститори като нас”, коментира един от инвеститорите Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven. Според него в настоящата глобална ситуация може дори да има допълнителен ръст на търсенето на продуктите “Елджой”, особено поради предимствата, които локалните производители предоставят.

„Аз лично имах огромен „А-ха“ момент, когато се качих на електрически велосипед. Това е най-голямата революция, откакто е изобретен велосипедът, защото надгражда грандиозно усещането, поводите и местата до които може да стигнете с колело. Да бъда част от тази революция е наистина вълнуващо“, споделя Светозар Георгиев. Той добавя, че успехът на компанията се корени в иновативния продукт, но същевременно и в добрия екип. Сред партньорите на “Елджой” е известният продуктов дизайнер Илиан Милинов, носител на десетки международни отличия, сред които четири награди Red Dot. 

“Елджой ще насочи инвестицията основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на продукта. Сред целите ни е да стъпим на нови пазари”, коментира Галин Бонев, основател на „Елджой“. Плановете на българската компанията включват навлизане в Западна Европа и САЩ. В момента “Елджой” развива нов проект, който предстои да бъде обявен скоро. Той обещава напълно нов продукт, който да трансформира градската среда. 

От 2017 г. до момента компанията си партнира с “Клийнтех България”. “Елджой” бе подкрепена от организацията в няколко инициативи, включително пилотния проект със Столичната община за първата в България система за споделено ползване на електрически велосипеди в градска среда, която стартира през 2018 г. и продължава да работи и функционира успешно на територията на София. Наред с достъпа до обучения и експертиза в сферата на бизнес развитието и др., “Клийнтех България” осигури финансиране в размер на 112 хиляди евро, което подпомогна компанията да създаде, валидира и развие основните компоненти на бизнеса си. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012