EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€385,5 млн. за 19 държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€385,5 млн. за 19 държави

mail11:01 | 21.01.2022прегледи 605 коментарикоментари 0


Европейската комисия приключи с изплащането на помощта по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС в размер на близо 385,5 млн. евро, предназначена да подпомогне 19 държави да се справят с кризисната здравна ситуация, предизвикана от COVID-19. Тя допълва сумата от 132,7 млн. евро, изплатена през 2020 г. на държавите членки, поискали авансово плащане от фонд „Солидарност“ на ЕС. Тези държави – 17 държави членки и 3 държави кандидатки, са: Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния и Испания; Албания, Черна гора и Сърбия. 

С финансовата помощ по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС за справяне с кризисната ситуация, породена от COVID-19, се финансират редица мерки в здравеопазването - медицинска помощ, закупуване и поставяне на ваксини, лични предпазни средства и медицински изделия, разходи за здравеопазване, лабораторни анализи, спешна подкрепа за населението и профилактични мерки, наблюдение и контрол на разпространението на болестта.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Европейският съюз застана обединен срещу пандемията от COVID-19 и даде доказателство за съпричастност в труден момент. Фонд „Солидарност“ на ЕС е ясен знак за това, тъй като с него се помага не само на държавите членки на ЕС, а и на държавите в процес на присъединяване към ЕС, да се справят с безпрецедентната извънредна здравна ситуация.

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи добави: „От началото на пандемията ние подкрепяме нашите партньори от Западните Балкани. Радвам се, че Албания, Черна гора и Сърбия успяха да се възползват от предоставяната по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС помощ. Това е поредното доказателство за ангажимента на ЕС да подпомага усилията в региона за борба с COVID-19, като осигурява, където е възможно, достъп до същите механизми за помощ като тези за нашите държави членки.

Сред държавите кандидатки, поискали помощ по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС, Албания и Черна гора я получиха в края на 2021 г., а за Сърбия споразумението за делегиране все още се договаря, като се очаква помощта от фонд „Солидарност“ на ЕС да бъде изплатена скоро след подписването му.

Контекст

Като част от извънредните мерки на ЕС в отговор на пандемията от COVID-19, през март 2020 г. обхватът на фонд „Солидарност“ на ЕС бе разширен, за да включи и кризисните здравни ситуации.

През март 2021 г. Европейската комисия предложи финансов пакет от близо 530 млн. евро помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС за 17 държави членки и 3 държави в процес на присъединяване, за борба с кризисната здравна ситуация, породена от COVID-19. На 20 май 2021 г. Съветът и Европейският парламент одобриха това предложение.

През юни 2020 г. трите държави в процес на присъединяване подадоха пълно заявление за помощ по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС. През лятото на 2021 г. Комисията прие изпълнителните решения за предоставяне на финансова помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС на съответните държави. В съответствие с Регламента за фонд „Солидарност“ на ЕС, при държавите от ЕС финансовата помощ се управлява във вид на „споделено управление“, а при държавите кандидатки е необходимо да се подпише споразумение за делегиране с Комисията. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014