EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€33 млн. за газовата връзка България - Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€33 млн. за газовата връзка България - Гърция

mail14:05 | 02.04.2019прегледи 793 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри днес отпускането на 33 милиона евро от бюджета на ЕС за изграждането на връзката между газопроводите на България и Гърция.
Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 километра между Комотини и Стара Загора. Газопроводът е европейски проект от общ интерес за целите на енергийния съюз, отбелязва ЕК.
Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за първи път и това се очаква да доведе до разнообразяване на енергийните източници в региона, с повишаване на енергийната сигурност. По-голямото съревнование на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, допълва комисията.

Междувременно отвориха офертите, подадени в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България". Това е стана на публично заседание днес в офиса на проектната компания "Ай Си Джи Би" /ICGB/ АД, съобщиха от компанията.
Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 000 000 евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.
Над 10 български и чуждестранни компании и обединения са проявили първоначален интерес към обществената поръчка и са подали документи в първа фаза на процедурата. Търгът се провежда като ограничена процедура. По правило само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД "АЙ ДЖИ БИ - 2018" и J&P АВАКС, информираха от ICGB.
Предстои да се разгледат техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения, уточниха от ICGB.
От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през май, за да започнат строителните дейности през юни, се посочва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg