EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

€3 млрд. за Турция за спиране на бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€3 млрд. за Турция за спиране на бежанци

mail11:13 | 16.10.2015прегледи 1315 коментарикоментари 0


Лидерите на Европейския съюз се разбраха за план за общи действия между страните-членки и Турция за борба с миграцията. Те дадоха мандат на Еврокмисията да сключи споразумение с Анкара за спиране на бежанския поток. От турската държава се иска да се справи с трафикантите, да позволи създаването на шест центъра за прием на бежанци на нейна територия, както и съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници. В замяна Анкара е поискала 3 млрд. евро, ранно отпадане на визите и ускоряване на преговорите за членство. Нито едно от тези очаквания обаче категорично не е обещано в текста на заключенията от срещата.

Включването на Турция в списъка със сигурни държави на произход също отпада от дневния ред, потвърди германският канцлер Ангела Меркел. Обещава се предсрочно разглеждане на въпроса за отпадането на визите за турски граждани, пътуващи в Евросъюза. Това трябваше да стане през 2017 година, а сега срокът за прегледа по критериите се изтегля за пролетта на следващата година.

Либерализацията на визовия режим е възможна само ако има строг контрол на лицата, които идват на европейска територия, посочи президентът на Франция Франсоа Оланд.

Категоричното условие е Турция напълно да спазва споразумението за връщане на нелегални имигранти, дошли от нейна територия.

Лидерите намекнаха за ускоряване преговорния процес за членство, но то е свързано с отварянето на преговорни глави. Кипър и Гърция от години налагат вето заради окупацията на северната част на острова, както припомни гръцкият премиер Алексис Ципрас, гласувал също от името на кипърския му колега:

Сътрудничеството в подкрепа на бежанския поток не може да означава отстъпление от националния суверенитет. Присъединителният процес зависи от принципи и правила, които напълно трябва да се спазват.

Премиерите и президентите обещаха да отделят от бюджетите си в скоро време необходимите суми за 2 фонда в помощ на бежанците от Сирия и за развиващите се Африкански страни.

Липсват ни още 2,3 милиарда евро, които трябва да се дадат от страните-членки, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европейският съвет поиска да се потърси отговорност от виновните за свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, подкрепяйки заключенията на холандския доклад от разследването. Лидерите на ЕС освен това критикуваха руските въздушни удари срещу умерени сирийски бунтовници и предупредиха за опасност от военна ескалация в Сирия.

Международните военни действия трябва да са координирани и да се фокусират върху борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и други екстремисти, а не да подкрепят президента Башар Асад, се посочва в изявление след края на срещата на правителствените лидери в Брюксел./Източник: БНР, снимка: ЕП


Тагове: Турция, бежанци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg