EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

€25,8 млрд. инвестиции за транспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€25,8 млрд. инвестиции за транспорт

mail15:40 | 09.07.2021прегледи 1024 коментарикоментари 0


Парламентът одобри на 6 юли Механизма за свързване на Европа, който ще разполага с 33,7 млрд. евро (по настоящи цени) от бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Програмата ще финансира ключови транспортни и енергийни връзки, както и подобрения в цифровите услуги и свързаност в Европа. Целта е стимулиране на заетост и икономически растеж, както и развитие на нови технологии.

Поне 60% от средствата ще бъдат вложени в проекти, свързани с постигането на екологичните цели на ЕС, а 15% от средствата за енергетика ще се заделят за развитие на възобновяемите източници на енергия.

По-добра свързаност в Европа

Механизмът за свързване на Европа инвестира в три основни сектора - транспорт, енергетика и цифрови услуги, като се стреми да създаде синергия между трите. Бюджетът на всеки от тях ще бъде:

 
  • Транспорт: 25,8 млрд. евро
  • Енергетика: 5,8 млрд. евро
  • Цифрови услуги: 2,1 млрд. евро

Механизмът ще насърчава взаимовръзките, развитието и модернизацията на железопътната, шосейната и речната инфраструктура и ще подкрепя безопасността на пътуванията.

Развитието на трансевропейските транспортни мрежи ще бъде приоритет.

Ще бъдат финансирани и презгранични проекти за използване на възобновяеми източници на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове в енергетиката. Тези проекти ще подпомагат осъществяването на политиката на ЕС относно климата и ще допринесат за сигурността на енергийните доставки.

Цифровата трансформация на икономиката и обществото изисква наличие на бързи и всеобхватни мрежи. Приоритет ще бъдат проекти, които разширяват покритието, включително за домакинствата, тъй като тези проекти спомагат за преодоляване на икономически и териториални разделения.

Механизмът за свързване на Европа

Механизмът за свързване на Европа е създаден през 2014 г., за да обедини финансирането от ЕС за транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура.

Той е подкрепил проекти като интеграцията на енергийните мрежи на прибалтийските страни, диверсификацията на енергийни източници в Югоизточна Европа и свързването на вятърни електроцентрали в моретата на Северна Европа.

Освен това Механизмът финансира инициативи за електронно правосъдие, електронно здравеопазване и киберсигурност. От 2018 г. по него се влагат средства за проекта WiFi4EU, който цели да осигури безплатен достъп до безжичен Интернет на публични места в страните от ЕС, Норвегия и Исландия.

Приетият регламент ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg