EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€25 млн. за паневропейска радиомрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€25 млн. за паневропейска радиомрежа

mail08:50 | 11.02.2013прегледи 371 коментарикоментари 0


През април 2013 г. ще стартира европейската радиомрежа „Евранет +“ – продължение на проекта „Евранет“, в която участва и Българското национално радио /БНР/. В рамките на „Евранет +“ ще се разменят и излъчват новини и информация за събития на 23 езика от общоевропейското пространство. Медийният проект ще бъде с продължителност пет години.

Европейската Комисия инвестира в „Евранет +“ над 25 млн. евро, като основната цел е да бъдат създавани и излъчвани радиопрограми, свързани с дейностите на Европейския Съюз, разпространявани чрез ефир и дигитални платформи посредством мрежа от радиостанции. Финансирането на медиите - членки е в зависимост от квотата на всяка от страните, формирана на база ангажираност на програмите, обемите на аудиторията, влиянието на медиите в националната медийна среда.
Финансирането на българската страна по проекта е на стойност над 200.000 евро за първата година. В рамките на петгодишния период се очаква да се постигне динамика на плащанията, в зависимост от приноса и развитието на всяка от страните.
Тези подробности споделиха на брифинг в БНР Анджей Шежньевски - генерален директор на Полското радио и член на Изпълнителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/; Ерленс Калабюи - главен изпълнителен директор на ЕВРАНЕТ ПЛЮС и Валери Тодоров - генерален директор на БНР.
„Евранет +“ ще наложи нова конфигурация и участници, спрямо предшестващия проект „Евранет“, в който се включиха 30 медии от 16 страни. Ако в първия участваха само някои от нашите програми, то в новия вече ще се включат практически всички програми, включително и Радио Бинар – БНР. В „Евранет +“ е много важно да се докаже обемът на аудиторията, влиянието на медията, да се покаже креативност при подбора на темите и използването на различните форми за информиране на аудиторията “, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров.
Ерленс Калабюи - главен изпълнителен директор на „Евранет+“ обяви, че паралелно с функционирането на централния офис на „Евранет“ в Париж, новата радиомрежа ще открие на 22 май свое бюро в Брюксел, което ще отговаря за координацията с европейските структури.
„БНР има водеща позиция в този общоевропейски проект, който е под наблюдението на ЕК. Финансирането на всяка от страните ще е в пряка зависимост от развитието и влиянието на участниците“, обясни Валери Тодоров.
От своя страна Анджей Шежньевски – бивш вицепрезидент на „Евранет“, генерален директор на Полското радио и член на Изпълнителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ посочи, че „Евранет +“ ще затвърди позициите на радиото като медия. „Живеем във време, когато доминира телевизията и предаването на информация чрез картина. Новата европейска радиомрежа ще докаже силата на обмена на информация между обществените оператори, които имат важна стабилизираща роля в цяла Европа. Девизът ни е: „Сътрудничество!“.
Българското национално радио ще излъчва продукция в рамките на 75 минути на седмица по линия на „Евранет +“. Всяка от страните - членки ще захранва със собствени новини и информация общата мрежа – информационен пул. Според интереса на участниците, те ще бъдат превеждани и разпространявани на отделните 23 езика, в съответните държави.
„Участието на БНР е изключително важно, защото новините от и за България ще стигат до огромна аудитория в цяла Европа. БНР бе първата медия в рамките на проекта „Евранет“, която през 2008 г. започна цифрово излъчване. Сега, също сме сред водещите медии“, заяви генералния директор на БНР Валери Тодоров.
Приносът на БНР във вече завършилия проект „Евранет“ бе оценено изключително високо от главния изпълнителен директор на „ЕВРАНЕТ +“ Ерленс Калабюи. „БНР бе сред учредителите и един от най-активните партньори в предшестващия проект „Евранет“. Участието на медията във втория, бе безспорно. „Евранет +“ цели да стимулира сътрудничество между страните и радиостанциите, с призванието да се създаде паневропейско пространство на информация, като медиите ще имат „кръстосан“ към темите в различните държави“, подчерта Калабюи.
Помолен да коментира процеса на цифровизация, главният изпълнителен директор на „Евранет +“ посочи, че тя е необходим процес на трансформация. „Интернет, радиото и телевизията са триединството на цифровизацията. Модерните медии, които се създават в наше време се опират на интегрираните екипи, където журналистите могат да работят във всички платформи. Не можем да отречем профилирането на колегията, но когато става въпрос за събиране и обработка на информацията - БЕК ОФИСИТЕ ще бъдат водещи при производството на информацията“, заключи Ерленс Калабюи.
Сред областите, в които ще се търси стратегическо развитие на „Евранет +“ са мултимедията, цифровите и интернет платформите. Освен участието си в този проект, редица от страните са инициирали и нови три проекта с различна тематика, които са в начална подготвителна фаза. За разлика от първия проект „Евранет“ – в който участваха само обществени радиооператори, то в новата европейска радиомрежа „Евранет +“ вече са асоциирани както обществени, така и търговски медии от страните в ЕС.
Преди големия старт на „Евранет +“ през април, предстоят още две срещи между партньорите и провеждането на Общо събрание в Лисабон и Брюксел, за да бъдат обсъдени и съгласувани редакционните политики на участниците./Пресцентър БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg