EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€1,4 млн. за киберсигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€1,4 млн. за киберсигурност

mail20:04 | 07.05.2019прегледи 936 коментарикоментари 0


Всички проекти в сектор „Телекомуникации“, координирани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по Механизма за свързване на Европа, получиха финансиране в конкурса за киберсигурност, проведен през 2018 г.  Министерството подкрепи пред Европейската комисия предложенията на Държавна агенция „Електронно управление, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД.

България получава за първи път финансиране за реакция при кибер инциденти. Страната ни е на второ място сред 17-те държави, които ще получат средства за засилване на капацитета на ЕС за справяне с кибератаки и инциденти.

Общото финансиране на българските проекти надхвърля 1,4 милиона евро. С част от тях, ще бъде укрепен капацитетът на Националния център за реакция при инциденти в информационната сигурност  (CERT България), за да бъдат изпълнени изискванията на Директивата за мрежова и информационна сигурност. В рамките на одобрения проект, ще бъде изграден център за национални и международни обучения, както и лаборатория за анализ на зловреден софтуер. 

Електроенергийният системен оператор ще използва финансирането за лицензи и специализирани устройства за мрежова сигурност и филтриране на съдържание.

Газопреносният оператор „Булгартрансгаз“ ще подобри готовността си за реакция при гарантиране на сигурността на системите и достъпността на услугите.

През 2018 г. ИТ секторът в България отбеляза добро представяне и в конкурсите от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Шест български организации и фирми се включиха в консорциуми, които спечелиха финансиране на обща стойност 46.5 млн. евро. Финансирането за българските участници е в размер на 1.8 млн. евро. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е национален координатор на частта ИКТ на рамковата програма и оказва подкрепа на български кандидати да намират партньори и да подготвят предложенията си за конкурсите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg