EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

€14 739 средно за разходи и спестявания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€14 739 средно за разходи и спестявания

mail13:09 | 29.10.2019прегледи 726 коментарикоментари 0


Европейците имат средно 14 739 евро на човек на разположение за изразходване и спестяване през 2019 г., но разполагаемият нетен доход сред жителите на 42 европейски държави варира значително: Лихтенщайн, Швейцария и Люксембург имат най-висока средна покупателна способност, докато Молдова, Косово и Украйна имат най-ниска.

Това са някои от резултатите от последното проучване за покупателната способност в Европа през 2019 година на консултантската компания Growth from Knowledge (GfK), в което са включени 42 държави на Стария континент.

От GfK обясняват, че покупателната способност се разбира като доход след данъци и благотворителни вноски. Тази сума включва всички обезщетения, получени от държавата. Хората харчат тези пари за храна, жилища, услуги, забавления, пазаруване и свободно време.

Живеещите в Европа разполагат с малко под 10 трилиона евро през 2019 г., а покупателната способност на глава от населението е нараснала с приблизително 3.5 процента, което е значително по-високо от стойността за миналата година. Това съответства на средна покупателна способност на глава от населението от 14 739 евро.

Класацията по страни показва съществени разлики по отношение на наличната за европейците сума за храна, живот, услуги и други, посочени по-горе.

Лихтенщайн отново заема първо място с покупателна способност на глава от населението от 67 550 евро. Това далеч надхвърля стойностите на другите страни и е повече от 4.5 пъти над средното за Европа. С 42 067 евро на човек, Швейцария е на второ място, както беше миналата година. Всички останали страни в челната десетка на класацията също имат значително над средната покупателна способност на глава от населението.

Люксембург тази година влиза в челната тройка с покупателна способност на глава от населението от 35 096 евро, което измества Исландия от трето до четвърто място. Швеция заменя местата с Финландия, падайки от девето на десето място.

Шестнадесет от разглежданите в изследването държави имат над средната покупателна способност на глава от населението, докато двадесет и шест падат под средните за Европа. В тази група е и България. Украйна заема последно място с покупателна способност на глава от населението от 1830 евро.

Топ 10 на страните в Европа с най-висока покупателна способност

10. Швеция, 21 836 евро покупателна способност на човек от населението; индекс на покупателната способност: 148.2 точки (10 място за 2018 година)

Швеция се характеризира с диверсифицирана и конкурентоспособна икономика, а според последните данни на Световния икономически форум, тя е на 9-то място в света. Последното проучване на Световната банка, Швеция е на 12-то място в класацията на най-добрите международни търговски партньори. Продукцията на шведските предприятия е експортно ориентирана, страната поддържа бюджетен излишък всяка година. През последните десетилетия Швеция също направи пробив в съвременните сектори на икономиката - цифровите технологии и телекомуникациите.

9. Финландия, 22 626 евро; индекс: 153.5 точки (9 място за 2018)

Страната е една от малките силно развити индустриални държави. От дълго време предимствата на Финландия са политическата стабилност, отворената икономика, високо развитата инфраструктура и надеждните телекомуникации, както и високото ниво на взаимодействие между предприятия, научни и технически центрове и университети.

В допълнение, такива фактори като бързина в овладяването на нови технологии, високо образователно ниво на населението и благоприятен бизнес климат за бизнеса са важни за осигуряване на конкурентоспособност на Финландия.

8. Германия, 23 779 евро; индекс: 161.3 точки (8 място за 2018)

Като световен лидер в редица индустриални и технологични сектори, Германия е третият най-голям износител и вносител на стоки в света. Тя е развита страна с много висок стандарт на живот Най-силната европейска икономика поддържа високи нива на социално осигуряване, универсална здравна система, опазването на околната среда и безплатно висшето образование.

7. Австрия, 24 067 евро; индекс 163.3 точки (7 място през 2018)

Австрия е силно развита постиндустриална държава и е една от най-развитите страни в Европа. Почти всички сектори на икономиката са развити в страната, като се започне от туризма (около 15 милиона души посещават страната годишно) и се завърши с аерокосмическите технологии. Основните отрасли на промишленото производство са машиностроенето (транспортно и селскостопанско), производството на оборудване за други отрасли. Основните индустриални центрове са в градовете Виена, Грац, Линц и Щайр.

6. Дания, 26 273 евро; индекс 178.3 точки (6 място през 2018)

Дания е индустриална и аграрна страна с високо ниво на развитие. Делът на индустрията в националния доход е повече от 40%. Страната е на първо място в света по външна търговия на глава от населението. Датската икономика разполага с много скромни залежи на природни ресурси, като разчита почти изцяло на човешките ресурси и зависи от внесените суровини и външната търговия.

5. Норвегия, 29 842 евро; индекс: 202.5 точки (5 място през 2018)

Норвегия има развита смесена икономика със значителен дял на държавата в стратегическите сектори. Въпреки чувствителността към глобалните икономически цикли, норвежката икономика показва стабилен растеж. Публичният сектор е един от най-големите в света като процент от общия брутен вътрешен продукт. Страната има много висок стандарт на живот в сравнение с други европейски страни и добре развита система за социално осигуряване.

4. Исландия, 32 988 евро; индекс: 223.8 точки (4 място през 2018)

Икономиката на Исландия е изградена по скандинавския модел и е една от най-развитите в съвременния свят. Тя се характеризира с ниска безработица, равномерно разпределение на доходите и сравнително високи темпове на икономически растеж.

3. Люксембург, 35 096 евро; индекс: 238.1 точки (3 място през 2018)

Люксембург е една от най-богатите страни в Европа с най-висок жизнен стандарт и е седалище на много организации от ЕС. Благодарение на благоприятните условия и офшорната зона в столицата са базирани около 1 000 инвестиционни фонда и над 200 банки - повече, отколкото във всеки друг град в света.

2. Швейцария, 42 067 евро; индекс: 285.4 точки (2 място през 2018)

Швейцария е една от най-развитите страни в света с най-високо номинално богатство на възрастното население и осмия по големина БВП на глава от населението. Тя е на първо или най-близко място по редица международни показатели, включително икономическа конкурентоспособност и човешко развитие. Цюрих, Женева и Базел са сред десетте най-добри градове в света по отношение на качеството на живот.

1. Лихтенщайн, 67 550 евро; индекс: 458.3 точки (1 място през 2018)

Нивото но покупателна способност в Лихтенщайн е над 4.5 пъти по-високо от средното за Европа (14 739 евро).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg