EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+€12,2 млн. за фирми в погранични райони с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+€12,2 млн. за фирми в погранични райони с Гърция

mail17:02 | 21.07.2020прегледи 1035 коментарикоментари 0


Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и Гърция. Средствата се осигуряват от съуправляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.  

Мярката бе предложена като приоритет в настоящия програмен период от страна на МРРБ като особено важна стъпка за развитие на граничните региони. По този начин бизнесът в тях има достъп до европейски средства за модернизация на производството. Целта е да се повиши конкурентоспособността, като се стимулира растежът на нови и съществуващи фирми чрез разширяване на икономическата им дейност до нови пазари и продукти.

В рамките на поканата за набиране на проектни предложения, обявена преди близо година, бяха  получени 55 проекта. 36 от тях отговарят на условията и са одобрени да получат финансиране. Стойността на отделните проекти е между 300 000 и 600 000 евро, от които 65% субсидия и 35% собствен принос на кандидатите.  Така, със собственото финансиране на организациите, общата сума на проектите ще достигне близо 19 млн. евро.  Първоначално обявеният бюджет на поканата възлизаше на 10 млн. евро.

От българска страна участват само малки и средни предприятия, регистрирани в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Финансирани са проекти на фирми в областта на производството на хранителни продукти, тъкани, компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, строителни изделия от неметални минерални суровини, събиране и рециклиране на материали, устойчив туризъм, култура, спорт, развлечения и здравеопазване.

Въведен е и допълнителен критерий, даващ приоритет за подкрепата на производствени предприятия. Максималната продължителност на проектите е 3 години./МРРБ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg