EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

€120 млн. за 11 нови проекта за борба с коронавируса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€120 млн. за 11 нови проекта за борба с коронавируса

mail08:02 | 28.07.2021прегледи 486 коментарикоментари 0


Комисията подбра списък от 11 нови проекта, които ще бъдат финансирани с общо 120 млн. евро от „Хоризонт Европа“, най-голямата европейска програма за научни изследвания и иновации (2021—2027 г.), за да се подкрепят спешни изследвания във връзка с коронавируса и неговите варианти. Това финансиране е част от широк спектър от научноизследователски и иновационни действия за борба с коронавируса и допринася за цялостните усилия на Комисията за предотвратяване, ограничаване и реагиране на въздействието на коронавируса и неговите варианти в съответствие с новия европейски план за готовност в областта на биологичната защита „Инкубаторът HERA“.

В 11-те проекта от списъка участват 312 научноизследователски екипа от 40 държави, в това число 38 участници от 23 държави извън ЕС.

По този повод комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Европейският съюз предприема решителни действия за преодоляване на кризата с коронавируса. Днес мобилизираме още научноизследователски сили, за да отговорим на предизвикателствата и заплахите, свързани с вариантите на коронавируса. Като подпомагаме тези нови проекти и укрепваме и отваряме съответните научноизследователски инфраструктури, ние продължаваме да се борим с тази пандемия и повишаваме готовността си за евентуални бъдещи заплахи.“

Голяма част от проектите ще подкрепят клинични изпитвания на нови лечения и ваксини, както и разработването на широкомащабни кохортни изследвания във връзка с коронавируса и на мрежи, излизащи извън границите на Европа, като по този начин ще се заздравят връзките с европейските инициативи. Други проекти ще засилят и разширят достъпа до научноизследователските инфраструктури, които предоставят услуги или са необходими за обмена на данни, експертен опит и научноизследователски ресурси между изследователите, за да се създадат условия за изследвания за справяне с коронавируса и неговите варианти. Тези инфраструктури включват някои вече действащи, като например Европейската платформа за данни за COVID-19 и Европейските научноизследователски структури в областта на науките за живота.

Успелите консорциуми ще си сътрудничат с други подходящи инициативи и проекти на национално, регионално и международно равнище, за да се увеличат максимално полезните взаимодействия и взаимното допълване и да се избегне дублирането на научноизследователските усилия. Те ще допринесат за изграждането на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който ще осигури на ЕС възможност да предвижда и да се справя по-добре с бъдещи пандемии.

Контекст

През февруари председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви началото на европейски план за за готовност в областта на биологичната защита — „Инкубаторът HERA“, чиято цел е да подготви Европа за повишена заплаха от варианти на коронавируса. „Инкубаторът HERA“ ще обедини науката, промишлеността и публичните органи и ще мобилизира всички налични ресурси, за да може Европа да отговори на това предизвикателство.

През април Комисията обяви новите покани за спешни научни изследвания на варианти на коронавируса, като началният бюджет на тези покани беше 123 млн. евро, мобилизирани в рамките на първото спешно финансиране по линия на програмата „Хоризонт Европа“. Въпреки че финансирането за тези 11 проекта зависи от окончателното решение на Комисията и подписването на споразумения за отпускане на безвъзмездни средства по програмата „Хоризонт Европа“ в близките месеци, научноизследователските екипи вече могат да започнат своята работа.

Комисията е начело в подкрепянето на научни изследвания и иновации и в координирането на европейските и глобалните научноизследователски усилия, включително подготвеността за пандемии. Тя пое ангажимент за 1,4 млрд. евро за инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, от които 1 млрд. евро идват от „Хоризонт 2020“ — предишната програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2014—2020 г.). Новите проекти ще допълнят проектите за борба с пандемията, финансирани по-рано чрез „Хоризонт 2020“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg