EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€100 хил. от България за ваксина vs COVID-19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€100 хил. от България за ваксина vs COVID-19

mail09:08 | 05.05.2020прегледи 7000 коментарикоментари 0


„Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в Международната виртуална донорска конференция, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия за осигуряване на финансиране за борбата с пандемията от COVID-19. 

Чрез тази активност ЕК и страните от G-20 демонстрират по-активна политическа и финансова подкрепа за справяне с разпространението и със социално-икономическите последици от коронавируса. 

„Ние силно подкрепяме дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19“, изтъкна пред международната конференция премиерът Борисов. Той отбеляза, че България приветства това, което в момента прави ЕК и страната ни се включва със средства в размер на €100 хил. за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. 

Министър-председателят Борисов поздрави всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус.

„Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и G-20.

Европейската комисия съобщи, че е успяла да събере €7,4 млрд. от очакваните €7,5 млрд. за фонда за разработка на ваксина и лечение срещу Ковид-19. От тази сума €1,4 млрд. бяха предложени от ЕК. Норвегия ще отпусне €1млрд.
По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш уточни, че светът ще има нужда от поне около €40 млрд., за да намери решение срещу новата болест. 

Коментари в пресата

ЕС се включи в световната надпревара за намиране на ваксина срещи коронавируса, пише френският в. "Фигаро", като отбелязва, че на виртуалната дарителска конференция бяха събрани 7,4 милиарда евро за борба с пандемията.
Възможно ли е надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавируса да се превърне в сблъсък между големите световни сили? Именно да се избегне този катастрофален сценарий, който получихме възможност да опитаме с "войната за маските", европейските лидери организираха вчера следобед дарителска конференция, която беше обявена в края на миналия месец на заседание на Световната здравна организация и получи подкрепата на Г-20. Целта беше участващите държави, международни организации, частни фондации и знаменитости да съберат 7,5 милиарда евро, за да помогнат както за откриването на ваксина и лечение за коронавируса, така и на лечение и методи за диагностицирането му, последвани от възможно най-широкото им разпространение.
Идеята е тази ваксина да се превърне в "световно обществено благо", което да принадлежи на всички, отбелязва в. "Фигаро", цитирайки думите на френския президент Еманюел Макрон.
След появата на Ковид-19 е в интерес на всички да помогнем на най-бедните страни в света, пише заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок за британския в. "Гардиън".
Ако не им бъдат отпуснати помощи на стойност 90 милиарда долара ще станем свидетели на засилващи се конфликти, бедност, глад и глобална нестабилност. Те ще се дължат както на пандемията, така и на предизвиканата от нея глобална рецесия, която ще окаже дестабилизиращ ефект върху най-бедните страни, предупреждава той, но отбелязва, че създаването на спасителен пакет е напълно възможно. Богатите страни и международни финансови институции ще трябва да променят из основи подхода си към помощите и даването на заеми. Необходими са извънредни мерки за решаване на извънредния проблем, пред който сме изправени. За богатите страни, това ще означава еднократно увеличение на сумите за чуждестранна помощ, а за международните финансови институции - промяна на правилата за отпускане на заеми.
Алтернативата е да се борим с предизвикани от пандемията ефекти в продължение на много години, което ще е много по-болезнено и скъпо за всички, предупреждава Марк Лоукок. Той припомня, че след финансовата криза през 2008 г. само за две години набирането на средства за координирани от ООН хуманитарни инициативи нарасна с над 40 на сто. Това беше не само резултат от човешката щедрост и състрадание, а и на националните интереси на страните дарителки.
Някои щати на САЩ предприемат бързи действия за повторно отваряне на своята икономика, въпреки че не са изпълнили критериите за облекчаване на мерките за социална дистанция, посочени от Белия дом. Най-големият фен на тяхното решение е президентът Доналд Тръмп, подчертава в. "Вашингтон пост".
Щати като Тексас, Индиана, Колорадо и Флорида предприемат мерки за облекчаване на правилата за поддържане на социална дистанция, въпреки че в много щати броят на регистрираните случаи на коронавируса нарасна през последните седмици.
Миналият месец Белият дом публикува препоръки, препоръчващи на щатите да изчакат двуседмичен спад на броя на случаите, както и да започнат извършването на голямо количество тестове за коронавирус, преди да предприемат първата стъпка към постепенно облекчаване на ограниченията. Но Тръмп и някои от помощниците му отстъпиха от собствените си препоръки и решиха да приветстват отварянето на икономиката, което според някои експерти е започнало прекалени бързо. Белият дом опитва да се дистанцира и от проектодоклад на федералното правителство, в който се заявява, че е възможно рязко увеличаване на броя на случаите на заразяване в САЩ, водещо до 3000 смъртни случая към 1 юни.
Това показва до каква степен президентът и губернаторите на някои щати искат да подновят нормалната дейност, отбелязва американското издание, като посочва, че в близо една трета от щатите на САЩ броят на случаите на заразяване нараства, а само няколко отбелязват траен спад. В повечето равнищата на болестта остават на същото равнище, без значителна промяна в откриваните всеки ден случаи на заразяване.
Бързането и липсата на планиране може да доведе до уязвимост на щатите в случай на нова вълна на коронавируса, предупреждава Джефри Шаман, един от водещите американски епидемиолози, цитиран от в. "Вашингтон пост".

МС, БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007