EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Труд” и „24 часа” не се продавали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Труд” и „24 часа” не се продавали

mail17:58 | 20.07.2010прегледи 1900 коментарикоментари 0


По повод упоритите слухове в българските медиини коридори за предстояща продажба на в. „Труд” и „24 часа” на известния рекламист Красимир Гергов днес в. „24 часа” цитира Паул Биндер, говорител на Медийна група ВАЦ: „Слуховете, че Медийна група ВАЦ продава ВЕСТНИКАРСКА ГРУПА БЪЛГАРИЯ на господин Красимир Гергов, не отговарят на истината. Резултатите на ВЕСТНИКАРСКА ГРУПА БЪЛГАРИЯ са приемливи и виждаме дългосрочни перспективи за бизнеса си в България."
Он лайн издания съобщиха, че сделката ще бъде финализирана до две седмици, като затова ВАЦ ще получи сумата от 60 млн.евро.
Според експерти напрежението на медийния пазар у нас през последните месеци е свързано с продажбата тъкмо на двата някога тиражни всекидневника, собственост на ВАЦ. За такава възможност съобщи и BBC неотдавна.
Неофициално се твърдеше, че сред желаещите да купят въпросните издания са както Икономедия, така и Нова българска медийна група. Досега обаче никой не поставяше в сметките намеренията на рекламиста Гергов.

Не е тайна, че през последните години двата всекидневника на групата преживяват трудни времена.

Неофициално немските собственици признават, че претърпят големи загуби поради особено редуцирания рекламен пазар в страната.

Спадът само през последната година е с близо 40-50%, според непублични данни. Подобна е ситуацията и с тиражите - те бележат непрекъснат спад. Пак по неофициални данни в. „Труд" излиза в тираж не повече от  70 - 75 хиляди копия, а в. „24 часа" - 60 - 65 хиляди копия., при това процентът на продажбите им е в рамките на около 70% от общите тиражи.

 

През последните месеци се засилиха слуховете, че немската група ВАЦ свива своето присъствие в Източна Европа, като възнамерява да прехвърли част от дейността си в Сърбия. Други съобщения обаче лансираха точно обратната теза, че ВАЦ напуска и самата Сърбия, като продава всичките си издания там. 
През юни Франс прес съобщи, че управителят на ВАЦ Бодо Хомбах е информирал с писмо президента Борис Тадич, че групата планира да изтегли инвестициите си от Сърбия и да започне да продава дяловете си в сръбски предприятия.
ВАЦ е собственик на 50% от най-стария сръбски ежедневник "Политика", като останалите 50% са собственост на държавата. Германската пресгрупа контролира също така 55% от ежедневника "Дневник", който излиза в Нови Сад. Хомбах е поискал от президента Тадич да разреши изтеглянето на групата от Сърбия да се  следи от държавните органи и служби "справедливо и в съответствие със закона". ВАЦ присъства на сръбския медиен пазар от октомври 2001 г. Групата продава по 135 000 екземпляра от различни печатни издания на ден, сред които "Политика", "Спортски журнал", "Дневник" и сръбското издание на списанието "Ауто Билд".

По-късно цялата тази информация бе опровергана привидно, но така или иначе около немската издателска група се носи атмосфера на слухове, които очевидно стигнаха и в България.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047