EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Тракия” закъснява, търговете прекалено евтини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Тракия” закъснява, търговете прекалено евтини

mail09:30 | 08.09.2011прегледи 549 коментарикоментари 0


Трябва да се престане с практиката да се печелят търгове за магистрали и пътища с най-ниски цени. С това правителството си залага голяма бомба, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Българската браншова камара „Пътища” Румен Йовчев. Проблемът с дъмпинговите цени според него е всеизвестен, но управляващите го отхвърлят. „Колегите печелят търгове с ниски цени. След това се мъчат да спечелят следващия обект, защото им трябват свежи пари, с които да финансират предишния обект, по който работят. Но идва Видовден – след като финансираш предишни обекти, най-накрая нещата вече не могат да се финансират постоянно със следващи обекти, защото това, което не можеш да плащаш, се натрупва”, обясни той. Така заради амбицията на правителството да спестят пари от строителството на магистрали, на практика бизнесът се притиска, че дори и изнудва и това не може да продължава до безкрай. Ефектът в крайна сметка е негативен.
„Така например строителят на новата многофункционална зала „Арена Армеец” сам призна, че е успял да направи залата на такива ниски цени, защото фирмата е спечелила и спестила от предишните обекти, където е работила нормално. Малките фирми обаче не могат да направят това. Ако се направи анализ, ще се види, че фирмите например работят с кофражи от дъски и греди – върнали сме се 30 години назад. По този начин нищо ще строим качествено, нито ще увеличим производителността. На първите копки всички са облечени много хубаво, но ако отидете на обектите да видите как са облечени, ще се хванете за главата”, коментира Йовчев.
Не достигат пари за охрана на труда, не достигат пари за кофражи, за скелета, за прилагане на нови технологии. Всичко това безспорно ще се отрази и на сроковете за приключването на големите пътни обекти у нас, категоричен е Румен Йовчев. Според него например автомагистрала „Тракия” няма бъде готова догодина. Магистрала „Марица” няма да стане 2013 г, а ще стане 2015 г., а „Струма” ще е готова не през 2015-та, а едва 2019 г. и то в най-добрия случай, обясни той.
„Не може да направим магистрала „Струма” през Кресненското дефиле за три или четири години, няма да стане. Ще стане за осем-за девет години”, коментира той.
Работата е свързани със средства, нужни за внедряването нови технологии. Парите обаче са спестени от търгове, в които тежест има преди всичко ниската цена.
Магистрала „Тракия” не може да стане догодина, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Българската браншова камара „Пътища” Румен Йовчев.
„Не може през октомври миналата година колегите да подписват договор със срок 26 месеца и да говорят как магистралата ще стане юни 2012 г. И тъй като виждат, че няма да стане, почват да измислят причини. Измислиха мочурищата. Не били проучени, геологичните проучвания не били точни, излезе хумус, еди какъв си, имало блата и т.н. Извинявайте, тези блата и тези мочурища не се получиха миналата пролет. Те са много отдавна и проблемът с тях е известен. Една от рекичките, по които протича трасето на магистралата, се казва река Мочурица. Значи този проблем е толкова стар, че никой не му е обърнал внимание – нито проектантите, нито инвеститорите”, обясни Йовчев.
Около 2 млн. евро струва средно един километър магистрала у нас днес, според търговете, които се печелят. Тази цена е нереално ниска. Ако се направи сравнение се оказва, че днешните участъци на магистрала „Хемус”, които сме ги строили 1984-1987 година, са по-скъпи. Тогава магистралата е струвала 6 млн. долара на километър, а днес тежките участъци „Тракия” – 4 млн. долара.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg