EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Танап” ще измести „Набуко”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Танап” ще измести „Набуко”?

mail10:00 | 27.09.2012прегледи 374 коментарикоментари 0


Проектът за трансанадолския газопровод "Танап", който бе подписан между Азербайджан и Турция, ще измести проекта "Набуко". "Танап" ще доставя 16 млрд. куб. м. газ от находищата на "Шахдениз" 2. От тях 6 млрд. куб. м ще остават в Турция, а останалите количества ще се транспортират за Европа. По този начин Европа ще се спаси от риска за недостиг на газ, който създаде нереализираният проект "Набуко". Това заяви министърът на промишлеността и природните ресурси на Азербайджан Натик Алиев. По думите му проектът "Набуко" се е оказал "куц и половинчат" поради това, че е многонационален проект и страните не са могли да се договорят.
"Танап" е двустранен проект между Азербайджан и Турция. Чрез интерконекторните връзки газът от Турция лесно ще се трансферира за България и за Гърция, а оттам и за другите европейски държави. Планираме през 2027-а година количествата газ да достигнат 31 млрд.куб.м, заяви азербайджанският министър.
Натик Алиев подчерта, че Русия няма да се намесва в "Танап", защото той е междудържавен проект, но със сигурност ще засили конкуренцията в сектора.
Проектът "Танап" бе подписан през месец юни 2012-а година в Истанбул от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и азербайджанският президент Илхам Алиев. $7 млрд. се предвижда да бъдат инвестирани в него, а строителството ще започне през 2015 година.
Азербайджанската държавна петролна компания Сокар ще притежава 80% от акциите в "Танап", а турските Боташ и ТПАО - 20%. Световни компании предлагали да участват в проекта и Баку се отнася положително към подобни предложения. Азербайджанската държавна петролна компания ще инвестира до 2017 г. $17 млрд. в проекта "Танап" и в турския нефтохимически комбинат "Петким". Това са най-значителните азерски инвестиции в Турция.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg