EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

„Старт на кариерата” в края на май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Старт на кариерата” в края на май

mail16:45 | 10.05.2013прегледи 338 коментарикоментари 0


Очаква се тази година програмата „Старт на кариерата” да стартира в края на месец май 2013 г. До 17 май включително Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще събира заявки на работодателите по програмата за обявяване на нови работни места, за да стартира новата процедура. От 30 май ще се приемат документи на кандидатите.
За реализация на програмата в Националния план за действие по заетостта през 2013 г. са осигурени средства за обезпечаване заетостта на 2 725 младежи, от които 2 000 новоназначени.
От 2002 г. до 2012 г. в заетост в публичната администрация по програмата са включени 8 822 младежи с висше образование.

Програмата „Старт на кариерата” се реализира, за да се предотврати деквалификацията на безработните младежи с висше образование и да се подпомогнат младите хора да започнат работа непосредствено след завършване на образованието им. Тя стартира през 2002 г. на територията на цялата страна и е една от най-успешните програми през последните години. Основната цел на програмата е увеличаване на заетостта на младите хора чрез повишаване на пригодността им за заетост. В целевата група са включени младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили висше образование и без трудов стаж по специалността.
Работодатели по програмата са министерства, агенции и техните териториални поделения, както и областни, и общински администрации. „Старт на кариерата” се реализира по квоти работни места за централните ведомства и по областите и общините.
Всяка година Министърът на труда и социалната политика утвърждава квоти с работни места в публичната администрация, процедури за кандидатстване по програмата, критерии за подбор на кандидатите, минималните изисквания за достъп до участие. Те се обявяват в бюрата по труда, на интернет страницата на Агенцията по заетостта (az.government.bg) и на МТСП.
Младежите се назначават в публичната администрация по трудово правоотношение за срок от 9 месеца. От Държавния бюджет се субсидира трудовото възнаграждение (за 2013 г. - 400 лв.) и допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда; дължимите вноски за сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване./Пресцентър Агенция по заетостта
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg