EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Российская газета”: Има ли сделка за бюджета на ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Российская газета”: Има ли сделка за бюджета на ЕС?

mail15:30 | 12.02.2013прегледи 260 коментарикоментари 0


Лидерите на държавите-членки на ЕС се споразумяха за параметрите на бюджета на 27-членния блок за периода 2014-2020 година. Но представители на основни фракции в Европейския парламент се заканиха да блокират документа, пише в. „Российская газета”.

„Сделката е постигната!”, написа в „Туитър” председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, след като мъчителните преговори на срещата на върха за бюджета завършиха с компромис.
Въпреки това, експертите смятат, че е твърде рано да се празнува победа, коментира руският вестник.
Сега финансовите министри от ЕС трябва да разработят подробен проект на споразумението за бюджета, който Европарламентът трябва да одобри до края на 2013 г. Но членовете на ЕП не искат да дадат зелена светлина на документа, който за първи път предвижда намаляване на разходите с 34 млрд. евро (или с 3 %), в сравнение с предходния период от седем години.
За намаляването на разходите в кризата настояваха предимно британците, въпреки че премиерът Дейвид Камерън искаше по-радикални съкращения в бюджетните програми-до 890 млрд. евро. Но Германия не се съгласи с това.
Същевременно, в Европарламента консерватори, социалисти и „зелените”, в рядко единодушие, заявиха, че няма да гласуват за бюджета във формата, в която той беше договорен. Експертите, от своя страна, казват, че основните разходи остават почти непроменени. Ако ЕП решат да саботират бюджета, възможно е да се наложи страните от ЕС да се откажат от сегашната му схема. В такъв случай, документът ще трябва да се договаря всяка година, а това ще доведе до повече бюрокрация и административни разходи, които ЕС опитва да се пребори в настоящия момент./Агенция "Фокус"

Снимка: Архив


Тагове: ЕС, бюджет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg