EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Росатом“ разработи ядрено гориво за плаващи блокове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Росатом“ разработи ядрено гориво за плаващи блокове

mail13:15 | 05.01.2023прегледи 775 коментарикоментари 0


В „Росатом“ приключи разработката на ядрено гориво за реакторна инсталация РИТМ-200С, предназначена за модернизирани плаващи атомни енергоблокове. Такива инсталации се изграждат за енергоснабдяване на Баимския минно-обогатителен комбинат на полуостров Чукотка.

По поръчка на горивната компания ТВЕЛ конструкторите от „Опитно конструкторско бюро за машиностроене Африкантов“ (ОКБМ Африкантов) предадоха технически проект на активната зона на реактора тип РИТМ-200С. Производството на активната зона ще се осъществи в Машиностроителния завод в град Електростал.

Проектът на модернизирания плаващ енергоблок включва два реактора РИТМ-200С с номинална топлинна мощност 198 МВт всеки. В сравнение с действащата плаваща топлоелектроцентрала „Академик Ломоносов“ енергоблоковете от ново поколение ще се отличават с по-висока икономическа ефективност при повишено ниво на безопасност. Активната зона за РИТМ-200С има четири пъти по-голям енергоресурс от тази на реакторната инсталация КЛТ-40С на „Академик Ломоносов“, както и удължен срок на експлоатация на ядреното гориво. Интервалът между презарежданията на гориво за РИТМ-200С е приблизително пет години, което е два пъти повече.

Съвременните атомни реактори тип РИТМ имат широко приложение в проектите на енергийни инсталации  с малка мощност. Ледоразбивачите „Арктика“ и „Сибир“, които са с реактори РИТМ-200, вече работят по трасетата на Северния морски път.

ТВЕЛ снабдява с гориво общо 75 енергийни реактора в 15 държави и изследователски реактори в 9 страни по света.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg