EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Райнметал" ще достави танкове за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Райнметал" ще достави танкове за Турция

mail11:33 | 26.04.2017прегледи 638 коментарикоментари 0


Най-големият германски оръжеен концерн - „Райнметал" - подготвя сделка за производство и доставка на танкове за Турция, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от Инфосток.

С оглед на това, че Турция е страна, в която политическите опоненти са преследвани, журналистите - вкарвани в затвора, а режимът все повече добива авторитарни белези, споразумението вече предизвика остра критика - най-вече срещу канцлера Ангела Меркел, която не е предотвратила сделката с Анкара. Все още обаче не е ясно за производството на какъв брой танкове става въпрос.

Германският оръжеен експорт за Турция има дълга традиция. В продължение на десетилетия сътрудничеството между двете страни по въпросите на отбраната е изключително тясно. През 2015 г. федералното правителство одобри износ на оръжия за Турция на стойност близо 39 млн. евро, и през първата половина на 2016 г. Анкара бе сред десетте най-големи получатели на германски оръжия и военно оборудване - от танковете „Леопард-2", до фрегати, автомати и други малки оръжия, та дори и подводници.

Въпреки това, политическото напрежение между Анкара и Берлин доведе до отхвърлянето на 11 сделки за доставки на германски оръжия за Турция. „Райнметал" обаче изглежда няма да бъде засегнат от ограниченията.

„Турция е член на НАТО", припомня федералното правителството. Заради отделни случаи на нарушаване на човешките права не е оправдано ограничаването на износа на оръжия за страна, която в основата си не представлява заплаха за други страни, твърдят в Берлин.


Тагове: Турция, танкове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165