EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Проклятието на кеша“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Проклятието на кеша“

mail15:35 | 26.06.2017прегледи 1528 коментарикоментари 0


Наскоро Европейската централна банка обяви, че ще премахне банкнотата от 500 евро, други страни също премахват най-големите си банкноти. Най-напреднали са Скандинавските страни – в Дания близо 60% от населението имат мобилно приложение, с което се плаща чрез мобилния телефон. В Швеция плащанията в брой са паднали до 5-7%, а в много банкови клонове въобще няма пари в брой и банкомати. Това създава и проблеми – как да се правят дарения за църкви и просяци? Решението: дават им се устройства, с които могат да приемат дарения чрез банкови карти.

Георги Ангелов

Звучи шокиращо и предизвикателно, но точно това предлага проф. Кенет Рогоф от Харвардския университет в новата си книга „Проклятието на кеша“. Да забраним изцяло „кеша“ – или поне най-големите банкноти – и да преминем към изцяло електронни плащания! Звучи радикално, но има ли полза от това?

Рогоф анализира парите в обръщение и подчертава една особеност на тяхната структура – в много страни 80-90% от парите в обръщение се състоят от най-големите банкноти – например в САЩ 50 и 100 доларовите банкноти заемат 84% от паричната маса, в Швейцария техният дял е близо 97%. В същото време, повечето домакинства рядко ползват големи банкноти – кой би ползвал банкнота от 500 евро за ежедневни разплащания? Бизнесът също не държи много пари в брой, защото това е скъпо и рисково.

Тогава къде се ползват големите банкноти? Според Рогоф те се използват в сивата икономика, за избягване на данъци и регулации, за плащане на корупция, както и в черната икономика – за незаконни дейности (наркотрафик, трафик на хора и пр.). Световните валути като долар, евро, швейцарски франк се използват в чужбина, както и за трупане на пари в брой от хора, които имат средства с неясен произход и не могат просто да си вложат парите в банка.

Оттам и твърдението на автора, че премахването на парите в брой ще ограничи сивата икономика, корупция и незаконните дейности, защото ще бъде по-трудно да се правят плащания за тях. Те няма да изчезнат, но ще намалеят. Дори не е нужно изцяло да се премахват парите в брой – на първо време могат да се премахнат само най-големите банкноти, 50 долара и нагоре. Пълното премахване на парите в брой ще изисква 100% включване на всички хора във финансовата система и ще позволи на централните банки да въвеждат отрицателни лихви при нужда (Рогоф смята това за много полезно).

Идеите на проф. Рогоф могат да звучат като фантазия, но всъщност те вече се прилагат. В много страни е въведен лимит върху плащанията в брой – между хиляда и 3 хил. евро. Наскоро Европейската централна банка обяви, че ще премахне банкнотата от 500 евро, други страни също премахват най-големите си банкноти. Най-напреднали са Скандинавските страни – в Дания близо 60% от населението имат мобилно приложение, с което се плаща чрез мобилния телефон. В Швеция плащанията в брой са паднали до 5-7%, а в много банкови клонове въобще няма пари в брой и банкомати. Това създава и проблеми – как да се правят дарения за църкви и просяци? Решението: дават им се устройства, с които могат да приемат дарения чрез банкови карти./сп. Форбс


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg