EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Под игото” на матурите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Под игото” на матурите

mail09:35 | 21.05.2012прегледи 432 коментарикоментари 0


В момента се провежда държавният зрелостен изпит по български език и литература. На него се явяват 65 хиляди дванайсетокласници, съобщи БНР. За първи път изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по същия предмет, което ще държат 58 хиляди седмокласници.
Матурата по български език и литература е с продължителност 4 часа. Зрелостниците решават от 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки. Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани рано тази сутрин, като има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, казват от просветното министерство. 41 задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба. Експертът по български език и литература в просветното министерство Милена Иванова съобщи, че зрелостниците на матурата по български език и литература ще работят върху произведението "Под игото" на Иван Вазов. Тя бе изтеглена измежду 30 теми. Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка. Резултатите от матурата ще станат ясни до 16 юни.

Изпитът на седмокласниците започва в 10 часа. Той е разделен на два модула. Този за Националното външно оценяване съдържа 25 точки, носи максимално 65 точки и е с продължителност 1 час. Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най- много 35 точки и продължава час и половина. Седмокласниците трябва да пишат със синя химикалка. Изпитните материали и паролата за отварянето им ще бъдат изпратени до училищата по електронен път.
Взети са всички мерки за нормалното протичане на матурите, увери министърът на образованието Сергей Игнатов: „Проиграни са многократно матурите, включително с хронометър, за да нямаме забавяния. Проверена е цялата система за електронна връзка. Ще има интернет до тогава, доколкото е необходим, за да получат въпросите и тестовете. Ако има нарушения, в зависимост от нарушението ще има и санкции. Някои ще бъдат в ръцете на министъра. Други, ако има наистина сериозно нарушение, ще бъдат предадени на съответните органи. Призовавам за едно спокойствие. Матурата освен, че е напрежение за децата, е и празник, защото след този изпит животът продължава вече с инструмента, който са получили - тази диплома, която им дава възможност да реализират мечтите си. Много от тях ги чакат университетите, други ще тръгнат по професионалното поприще, така че на добър час”.
 


Тагове: матури, тема
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg