EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Пайнер” обсъждан и в ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Пайнер” обсъждан и в ЕП

mail11:30 | 18.01.2013прегледи 542 коментарикоментари 0


Брюксел/Страсбург, кор. на БТА Николай Желязков
Европейският парламент обсъди на сесията си в Страсбург въпроса със злоупотребата със средства от фондовете на ЕС. В прозвучалите в пленарната зала изказвания бе отбелязано, че размерът на измамите годишно съставлява 1% от БВП и 5% от бюджета за обществените поръчки в ЕС.
От името на ирландското председателство на ЕС държавният секретар по европейските въпроси Лусинда Крайтън определи тези злоупотреби като една от основните заплахи за вътрешната сигурност в Общността. Тя добави, че показателите за отчитането на измамите трябва да бъдат уеднаквени на европейско равнище и да залегнат в изискванията към държавите, чието членство в ЕС предстои.
Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние уточни, че се предвижда промяна в работата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), за да бъде подсилено сътрудничеството между европейските институции и националните власти в разследването на случаите на злоупотреби с бюджетните средства на ЕС. Не всички държави от ЕС защитават еднакво интересите на европейските данъкоплатци, през 2011 г. от няколкохиляди сигнала от ОЛАФ националните съдилища са издали осъдителни присъди по едва неколкостотин случая, добави той.
По неговите думи европейската престъпност изисква европейски отговор, а бъдещият прокурор на ЕС е една от работещите възможности в тази посока. Комисарят допълни, че това лято предстои да бъде издаден доклад на ЕК за измамите при обществените поръчки в осем държави от ЕС. От името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Вероник Матьо призова ЕК да издаде конкретни препоръки към отделните държави за справянето със случаите на измами. Тя настоя също работата на ОЛАФ да бъде по-прозрачна.
От групата на социалистите и демократите (С&Д) евродепутатът Таня Файон коментира, че корупцията е злоупотреба с власт и във времена на криза прави твърде богати твърде малко на брой хора. Досега не обръщахме внимание на този въпрос, а той е европейски проблем, на демократично избраните власти, той няма политическа ориентация, но подкопава демократичните системи, посочи тя.
Микаел Тьойрер от групата на либералите и демократите (АЛДЕ) изрази мнение, че корупцията пречи на честната конкуренция. Той коментира, че при случая с отстраняването на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали ОЛАФ е надхвърлила правомощията си. Тьойрер настоя ЕП да получи достъп до окончателния доклад по този случай. Оле Шмид, представител на същата политическа група, предложи да бъде създадено европейско ФБР.
От групата на Зелените Руи Тавариш съобщи, че през 2011 г. едва 41 процента от сигналите на ОЛАФ, подадени до националните съдилища, са били допуснати до разглеждане и определи това като неприемливо. По неговите думи разследващите журналисти имат много проблеми и ЕК трябва да ги подпомогне. Към неговата теза се присъедини и евродепутатът от ЕНП Моника Маковей, според която независимото журналистическо разследване навсякъде по света е от основно значение за разплитането на случаите на злоупотреби. Годишно от бюджета на  ЕС в случаи на корупция се губят 120 млрд. евро, уточни тя. Евродепутатът от групата "Европа за свобода и демокрация" Марио Боргезио представи данни от италианската преса, която съобщава, че 1,2 млрд. евро годишно отиват в джобовете на мафията, основно в областите Кампания, Калабрия и Пулия. Барбара Вайлер (С&Д) коментира, че корупцията не е присъща  само за новоприсъединилите се към ЕС държави. Тя допълни, че такива прояви се наблюдават и в нейната родина - Германия.

В последвалите изказвания на български евродепутати Антония Първанова (АЛДЕ) говори за злоупотреби в нашата страна, където електронни медии са получили пари за разясняването на дейности на ЕС. Тя даде пример и с "Пайнер медия" ООД заради полученото одобрение за европейско финансиране, макар - по нейните думи - да произвежда вулгарни, порнографски клипове, които не са част от европейската култура. Първанова, която се изказа на български език, призова комисаря Барние да постави слушалките си, за да следи превода.
Евродепутатът Илияна Йотова (С&Д) призова Съвета на ЕС да се откаже от дипломатичния тон и да постави темата за измамите със средства от ЕС в дневния ред на Европейския съвет.
Корупцията е проблем в България и Румъния, и може би това е сред причините да се отказва приемането на двете страни в Шенген, коментира тя. В България хората не вярват, че обществените поръчки са възможни без корупция, а това подкопава доверието в  националните и в европейските институции, допълни Йотова. Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) изрази мнение, че Първанова и Йотова са злоупотребили с дебата за предизборни цели, като са  разпространили слухове. Имаме най-малък процент грешки в усвояването на средствата от ЕС, имаме силно сътрудничество с ОЛАФ, отбеляза той. Това, че не харесваме видове музика, не  означава, че тя не трябва да получава европейско финансиране, коментира Ковачев. "Чух Антония Първанова, но чух и Андрей Ковачев - ако имате данни, предайте ги на ЕК - комисията ще прецени дали са основателни", заяви в заключение еврокомисарят Мишел Барние.


 


Тагове: ЕП, Пайнер
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg