EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Орешарски” – големи надежди, малки възможности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Орешарски” – големи надежди, малки възможности

mail11:45 | 07.06.2013прегледи 621 коментарикоментари 0


Думите, с които може да бъде описана сегашната икономическа и финансова обстановка в страната, са - „големите надежди, малките възможности”. Правителството на Орешарски ще бъде в това менгеме между желанията и възможностите, което води до проблеми. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” икономистът и главен секретар по академичното израстване в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Боян Дуранкев. Проф. Дуранкев посъветва новото правителство - „да продължи с лекото разхлабване на рестриктивната политика по отношение на финансите, която се водеше до сега, но без да отменя и да се отказва от доктрината „Дянков”.
„Митологиите за т.нар „чекмедже от предишни правителства и други” много бързо ще се разчистят, тъй като една инвентаризация на финансовото състояние на държавата плюс инвентаризация на имотите на държавата може да се направи за по-малко от един месец”, отбеляза икономистът и посочи, че в края на юни може да очакваме министър-председателят и министърът на финансите да ни представят една ренгенова снимка на състоянието на финансите на държавата и на имотите на държавата, тъй като до този момент нямаме регистър на държавните имоти в тази страна.
Според проф. Дуранкев обаче кабинетът „Орешарски” трябва да се съобразява с взетите вече решения на Европейския съюз и на Народното събрание, според които дефицитът не трябва да нахвърля определено ниво и да не скача над това, което има. „С други думи – „политиката на тънката пица неминуемо ще бъде продължена независимо, че в момента се изисква политика на дебелата пържола”, коментира още проф. Боян Дуранкев.
Като виновник за лошото финансово състояние на страната ни експертът посочи не само предишното управление на ГЕРБ, но и продължаващата в Европейския съюз дълга, хронична, тежка криза, която носи спад на брутните продукти на редица държави и увеличаване на техните вътрешни и външни дългове. По думите на икономиста – промените в политиката трябва да бъдат заложени за бюджета за следващата 2013 година, които обаче ще доведат до промени в данъчната политика.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161