EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

„Орешарски” върви към 100-те си дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Орешарски” върви към 100-те си дни

mail07:00 | 09.08.2013прегледи 1713 коментарикоментари 1


Ива Стойкова, колаж: Данаил Алеков

Два месеца в условията на гражданско напрежение, провокирано от управленски гафове, плюс един ваканционен – по този начин нароченият за програмен кабинет „Орешарски” върви към своите първи 100 дни. Едва на 5 август бе публикувана програма, с която държавата трябва да бъде вдигната на крака. Вярно, че екшън планът с гръмко име „Държавност, развитие, справедливост” (ДРС) не бе удостоен с публично обсъждане - поне засега, защото на депутатите не им стигна времето преди отпуската, но от написаното става ясно, че до края на тази година енергетиката ще бъде спасена, а нацията – духовно консолидирана.

До края на годината също така трябва да бъдат изработени законодателни промени, планове, програми, проекти, стратегии за развитие и спасение. Към това се прибавя вече стореното – 25 инициативи, определени като „част от приетите програмни намерения на правителството и пакет от неотложни стабилизационни мерки”. Сред тях са увеличените пари за майките и децата и новите цени на тока. А това дава усещането, че по стар маниер, планът ще бъде изпълнен, дори преизпълнен предсрочно.

Тук можем да си припомним, че премиерът Борисов беше обещал да построи три магистрали в рамките на мандата си, но не успя. И той се затрудни с формулирането на правителствена програма в първите си 100 дни, но имаше комфорта на над 70% одобрение за собствената си личност и 51% подкрепа за правителството си, с което Орешарски не разполага – през юли одобрението за настоящия министър-председател е 37%, а кабинетът му стартира с още по-нисък рейтинг – 32% според НЦИОМ. Впрочем държавната социологическа агенция ще бъде закрита. Няма да си помислим, че е заради неудобните резултати, които представя. Също така няма да си помислим, че управленската програма „Орешарски” не бе огласена по-рано, когато в отговор на протестите се чуха призиви „Дайте шанс на правителството”, защото просто не е имало такава.

И така, какво пише в нея?

По-внимателно вглеждане в първия етап от изпълнението на програмата, където има конкретни зададени срокове, сравнено със самата програма (която се предполага, че е за целия 4-годишен мандат), излиза, че правителството ще има работа основно до края на годината. При това ще се справи с гигантски въпроси като монополите, например.

Два примера от първи раздел на програмата „Икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството; Истинска държава в условията на пазарна икономика”:

Пример 1
Държавата срещу монополите (законодателни промени и засилен контрол)
Краен срок: 31.12.2013 г.
100% съвпадение на заложените цели в програмата и изпълнението й през първи етап.

Пример 2
Държавата в подкрепа на малките и средни предприятия и насърчаване на стартиращ бизнес (законови промени и намаляване на регулаторната тежест)
Краен срок: 31.10.2013 г.
Почти 100% съвпадение
Тук единственият нюанс е, че „Мерки за насърчаване на достъпа до финансиране на малките и средните фирми, включително чрез Българската банка за развитие” не са предвидени за изпълнение през първия етап от реализацията на голямата програма.

Аналогична е ситуацията и по-нататък – за инвестициите и износа, ефективността на публичните финанси. Най-късно до края на годината трябва да бъдат оздравени железниците и да се изработи Национална транспортна стратегия за периода 2015-2025 г. В същия пакет са предвидени мерки за осигуряване защитата на правата на пътниците в отделните видове транспорт. По повод последната формулировка, в тази програма има и други фрази без конкретика, но с краен срок:

„Насърчаване развитието на биологичното земеделие – краен срок 30.11.2013 г.”
„Стимулиране на диалога между държавата и общините с браншовите организации на транспортния бизнес – краен срок 30.09.2013 г.”.

Как ще бъде спасена българската енергетика?

Направена е констатацията, че „финансовото състояние на енергийния сектор е тежко, секторът е дебалансиран, няма яснота по отношение на бъдещето на сектора, неизпълнени финансови задължения са обезкуражили инвеститорите в сектора”. И това изглежда ще бъде преодоляно в кратки срокове.

zoom_sss

Какво ще прави правителството после?

За по-късен етап се предвижда изпълнението на програми за удължаване срока на експлоатация на генериращи мощности, в т.ч. на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, програма за стабилизация на топлофикационния сектор, ускорено изграждане на междусистемни газови връзки.

Правителство си оставя работа по инфраструктурните проекти, записани в програмата като приоритет „Модерна транспортна система”. Тук са магистралите, жп линиите, международните транспортни коридори...

С други думи, оперативната работа, големите и сложни проекти ще бъдат отложени, може да бъдат оставени и на друг при определено стечение на обстоятелствата. За сметка на това до края на годината ще бъдат променените законите и преструктурирани някои стратегически структури като ГДБОП и ДАНС, откъде всъщност тръгна всичко.
 


 
Коментари
 
stenli. - 12-08-2013 г. 12:43:14

Camo pazarnata tatgoviq balancira vcqkoq ctoka i konkyrenciq.Cega nashte ypravnici ne che ne mogat vcichki monopoli da gi raedarjevqst,ami nqma da ima kakvo da otkradnat.Eto tova cpita nashte yptravnici,dalaverata.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg