EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Наивна” Европа без шанс в световната търговия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Наивна” Европа без шанс в световната търговия

mail15:00 | 09.02.2011прегледи 914 коментарикоментари 1


Пет европейски страни настояват Европа да не е толкова "наивна" в световната търговия и да бъде в състояние да осигурява по-ефикасна и по-стратегическа защита на интересите си. Това заявяват министрите или държавните секретари по европейските въпроси на Франция, Германия, Полша, Испания, Португалия и Италия в статия, поместена в няколко вестника и изпратена в агенция Франс прес. "Ще можем да развиваме конкурентните си преимущества само при едно условие: ако заедно си предоставим средства да осигурим по-ефикасна и по-стратегическа защита на нашите интереси", изтъкват френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие, германският държавен секретар Вернер Хойер, полският Миколай Довгелевич, испанският Диего Лопес Гаридо, португалският Педру Лортие и италианският министър на икономическото развитие Паоло Романи.
"Залогът е голям: от това зависи доверието към Европа на международната сцена, но също и трайността и развитието на европейския икономически и социален модел", е посочено в текста. Франция, която е инициатор на призива, отхвърля подозренията в протекционизъм. В статията се подчертава, че докато ЕС е отворила над 80 процента от публичните си пазари за трети страни, другите големи развити икономики са отворили едва 20 на сто, а повечето нововъзникващи пазарни икономики са поели малко или никакви ангажименти в тази област спрямо Европа.
"Ако Европа отваря пазарите си за трети страни, нашите предприятия трябва да имат достъп до пазарите в тези страни при равностойни условия, независимо дали в частния или в държавния сектор", продължава публикацията. Затова авторите настояват за "амбициозни клаузи" за пазарите в споразуменията за свободна търговия, по които ЕС преговаря в момента. Като области, в които би могло да се действа, министрите посочват също така интелектуалната собственост и държавните помощи.


 


 
Коментари
 
Оги - 09-02-2011 г. 17:56:45

Ами спрете малко с тия инвестиции извън Европа, направете някоя друга фабрика или завод в България...без това сме на дъното, малки заплати, ниски осигуровки и данъци...щом за построяването на МОЛ се дава клас А , какво говориме...

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg