EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Набуко” с процедура по ОВОС в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Набуко” с процедура по ОВОС в България

mail17:45 | 05.11.2012прегледи 676 коментарикоментари 0


Набуко Газ Пайплайн България ЕООД обяви днес, че документацията за трасето от 422 км. на българска територия от газопровод Набуко, свързана с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е официално предадена за одобрение.
Документацията, свързана с процедурата по ОВОС е внесена официално в Министерството на околната среда и водите на 31 Октомври 2012 г.  По-рано тази година „Набуко” обяви приключването на процедурата по одобрение на ОВОС за трасето на тръбопровода на унгарска територия, с което получи последните 4 разрешителни през юни .

Райнхард Мичек, управляващ директор на Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ заяви: „Проектът Набуко в България е в много напреднала фаза и ние поздравяваме местния екип с приключването на следващата стъпка в развитието му. „Набуко” плътно се придържа към най-добрите практики и правила в национален и международен план и е изцяло отдаден да работи за постигането на взаимна удовлетвореност сред всички заинтересовани страни в държавите, през които преминава.”
Марий Косев, управляващ директор на „Националната Набуко компания”, заяви: „Очакваме и занапред да продължим отличното сътрудничество с властите. Ще се съобразим с техните бележки и съвети и ще работим с обществеността и различните заинтересовани страни в процеса по одобрение на ОВОС. Освен, че опосредства диверсификацията на доставките на енергийни ресурси и свободата на избор за българските потребители, „Набуко” ще създаде и стотици работни места в България, ще донесе 1 млрд. евро в инвестиции и данъци и ще създаде нови бизнес възможности.”
Внасянето на доклада по ОВОС поставя началото на процеса по Оценка на въздействието на проекта върху околната среда в България. Набуко (представляван в България от Набуко Газ Пайплайн България ЕООД), след консултации ще включи всички бележки на българските власти, произтичащи от официалния преглед на доклада. Следващата стъпка е предоставянето на обществен достъп до доклада за ОВОС и провеждането на консултации по самото трасе, след което документацията ще бъде върната на властите за окончателно одобрение.
„Набуко” е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа. Консорциумът за „Набуко” работи в тясно сътрудничество с консорциума „Шах Дениз II” и с „Транс-Анадолския газопровод” (TANAP) и е уверен, че предлага най-доброто решение за включването на нови източници на газ и доставка до широкия европейски пазар.

 


Тагове: Набуко, ОВОС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049