EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Мълниеносна” първа среща Меркел:Оланд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Мълниеносна” първа среща Меркел:Оланд

mail09:35 | 16.05.2012прегледи 349 коментарикоментари 0


Мълния удари самолета, с който президентът на Франция Франсоа Оланд пътуваше към Германия за среща с канцлера Ангела Меркел. Оланд бе принуден да се върне в Париж, откъдето се прехвърли на друга машина и в крайна сметка успя да вечеря с Меркел. Няма пострадали при инцидента, предадоха световните агенции.
Германия и Франция обещаха да работят заедно за стимулиране на икономическия растеж в Европа, стана ясно от изявленията на двамата лидери. Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на предстоящата среща на върха на ЕС другия месец и да работят тясно помежду си, за да я подготвят, подчерта Меркел. Двамата лидери заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната и добавиха, че са готови да помогнат на разтърсената от кризата и изправена пред нови избори страна да възвърне икономическия си растеж. "Надявам се, че можем да кажем на гърците, че Европа е готова да прибави мерки за подпомагане на растежа и на икономическата активност, така че в Гърция да настъпи връщане към растеж," заяви Оланд, който желае да смекчи ръководената от Берлин политика на строги икономии с мерки за насърчаване на растежа. "По отношение на растежа, методът, за който се споразумяхме, е да поставим всички идеи и предложения на масата и да видим какви законови средства съществуват, за да могат те да бъдат приложени," поясни френският президент. Меркел обаче бе по-непреклонна, коментирайки провала на преговорите за коалиционно правителство в Гърция, наложил произвеждане на нови избори, отбелязва АР. "Трябва да уважаваме факта, че ще има нови избори в Гърция," заяви тя. "Така че ние - говоря за себе си - ще поясня, че имаме желание Гърция да остане в еврозоната, нейните граждани да гласуват за това, но част от това е споразуменията на меморандума (с кредиторите) да бъдат спазвани."
Франсоа Оланд припомни, че историята помни прекрасното сътрудничество на други френски и германски лидери, принадлежащи към различни партии – Франсоа Митеран и Хелмут Кол, Жак Ширак и Герхард Шрьодер.
Снимка: AFP


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg