EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Златарица” и „Самоводене” открити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Златарица” и „Самоводене” открити

mail10:40 | 09.03.2012прегледи 704 коментарикоментари 0


Фотоволтаичните паркове "Златарица" и "Самоводене" са най-голямата корейска инвестиция в България на стойност 154 млн. евро, съобщи пресцентърът на МИЕТ. Въвеждането им в експлоатация е поредна стъпка към постигане на целите на страната ни за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление на България до 2020 година. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на двете инсталации в село Самоводене, Велико Търново. Инсталациите са изградени от двете корейски компании SDN Company и KOSEP. Официални гости на събитието бяха Н. Пр. Чън Би – Хо, посланик на Република Корея в България, г-н Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенция за устойчиво енергийно развитие, г-н Ким, изпълнителен директор на Корейската банка за развитие и други.
Общата мощност на парковете "Златарица" и "Самоводене" е 42 MW и годишно производство на електроенергия от 61 320 MWh, които ще осигуряват електроенергия за около 2000 домакинства. Според зам. министър Хубенова инсталациите допринасят съществено за постигане на целта за намаляване на вредните емисии в атмосферата, които се очаква да бъдат около 26 000 тона годишно. Този проект единствен до момента е получил лиценз от ДКЕВР за производство на фотоволтаична енергия и има договор за изкупуване от НЕК.
По думите на зам. министър Хубенова е изключително важно, че в България стъпват сериозни инвеститори с подход, опит, ноу-хау, които привличат български компании като подизпълнители. Повече от 740 български специалисти са били ангажирани с реализацията на проекта. Местните фирми подизпълнители наброяват 40 и за извършените дейности са получили над 37 млн. лева. Очаква се за целия жизнен цикъл на проекта над 10 млн. лева да постъпят в общинския бюджет. Това мащабно начинание проправя пътища за инвестиции, както на други високотехнологични корейски фирми, така и на компании от други азиатски страни, допълни още Хубенова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161