EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Жените – нежната сила на бизнеса.”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Жените – нежната сила на бизнеса.”

mail16:30 | 01.02.2012прегледи 444 коментарикоментари 0


Обществен съвет на жените в бизнеса ще работи за утвърждаването и популяризирането на добрите практики и опит в кариерното развитие и израстване на дамите в деловия свят сред все по-широк кръг от компании, включително в малкия и средния бизнес. Той беше учреден на състоялия се вчера национален форум, организиран от сп. „Мениджър” – „Жените – нежната сила на бизнеса.”
Българката има нужда от все повече добри примери и стимули, които да я насърчават, че има много възможности за успешна реализация в България и много се надявам този обществен съвет да изиграе съществена роля в този процес, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която откри форумa.
Има български модел в кариерното развитие на жените и той е, че у нас като цяло постепенно се е наложил принципът не полът, а качествата да са водещи при избора на хора за ръководни позиции, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова. Истината е, че в много области жените дори са по-успешни лидери от мъжете, затова в глобалния дебат за равнопоставеност вече се говори за балансираност, за разумно дозиране и на двата пола, коментира министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев. Повечето изследвания в бизнес средите напоследък установят една обща тенденция – най-стабилни и най-успешни са компаниите, където е постигнат баланс и представителите на двата пола участват пълноценно във вземането на управленските решения, добави той.
Никога не съм си задавал въпроса дали да предпочета някого за ръководител, защото е мъж или жена, посочи и Огнян Донев, председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Софарма”.
Тезата му подкрепи и социологът Живко Георгиев. „Проблем за българската жена не е, че е трудно допускана в елитния клуб на бизнес властта, а че сама си поставя граници на израстване и постигане на върхове. От всички направени досега изследвания става ясно, че българките като цяло си поставят сами за предел на кариерно развитие, онова равнище, което не заплашва баланса между личния им живот и ангажименти към семейството и професионалната им реализация.”
Моделите на професионално развитие на жените, които се градят днес, трябва час по-скоро да бъдат ориентирани към младите момичета, заяви Саша Безуханова. Тя цитира данни от мащабно проучване на Евростат, според което през 2036 г. в Европа ще има сериозен дефицит на квалифицирани кадри от около 24 млн. души. Ако днешните момичета, които сега завършват висшето си образование, бъдат насърчени да се развиват професионално и да градят кариера, този дефицит ще падне до около 3 млн., подчерта тя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg