EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Един любезен град” и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Един любезен град” и България

mail09:00 | 13.03.2014прегледи 909 коментарикоментари 0


„Един любезен град” е пилотен проект за френския град Ница, свързващ образователни институции, изследователски центрове и индустрия. Всички проекти в областта на устойчивите градове се развиват и реализират тук едновременно – екологични квартали, зелени площи и т.н. Това заяви проф. Ерик Дюмец, директор на Институт околна среда, управление на риска и устойчиво развитие към Университета Ница, Франция на Европейската конференция за устойчивите градове.
Според него реализирането на един такъв проект води до развитие както икономиката, така и на културата на дадената територия. „Любезният град” се подхранва и развива благодарение на екипна работата на студенти и научи работници. Целта е да се привличат таланти в „еко долината”, за да се развива нов бизнес и да се оформят професиите на бъдещето.
Проф. Ерик Дюмец обясни, че за да се говори за устойчив град, то той трябва да предлага добри качества на живот в градска среда, но със силно намалено вредно влияние на околната среда. Осигуряването на енергия трябва да става по екологичен енергоспестяващ път и да има съществуване на т.нар. „интелигентни сгради”, които да получават зелена енергия. „Свързания град”, както още го нарича професора /от гледна точка на транспорта, енергетиката и т.н./ трябва да предлага и поле за развитие на професиите на бъдещето, а именно професии свързани с развитие и управление на един устойчив град.
Българският заместник министър на екологията и водите Атанас Костадинов смята, че такива проекти са възможни и в България, но с много усилия и съвместни икономически и политически дейности. Според него съвременният европейски град може да стане център за генериране на зелени идеи, но трябва да се промени човешката идеология, защото натискът върху природата за момента е огромен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg